Kieliesteiden voittaminen työpaikalla: Tärkeimmät vinkit muille kuin äidinkieleltään englantia puhuville

Kieliesteiden voittaminen työpaikalla: Tärkeimmät vinkit muille kuin äidinkieleltään englantia puhuville

Julkaistu: 7.3.2023 Kirjailija: Juraj S.

Työpaikoista on tullut yhä globalisoituneempia ja monimuotoisempia, ja eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat ihmiset tekevät yhteistyötä ja työskentelevät yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä monimuotoisuus voi tuoda ainutlaatuisia näkökulmia ja lähestymistapoja ongelmanratkaisuun, mutta se voi myös aiheuttaa viestintähaasteita englantia äidinkielenään puhumattomille.

Kielimuurit voivat vaikeuttaa englantia äidinkielenään puhumattomien henkilöiden tehokasta kommunikointia kollegoiden, esimiesten ja asiakkaiden kanssa, mikä johtaa epäselvyyksiin ja mahdollisiin konflikteihin. Lisäksi kielimuurit voivat vaikuttaa työsuoritukseen, mikä vaikeuttaa tehtävien suorittamista ja ammatillisten tavoitteiden saavuttamista.

Oikeilla strategioilla ja välineillä englantia äidinkielenään puhumattomat voivat kuitenkin voittaa nämä kielimuurit ja parantaa viestintätaitojaan työpaikalla. Tämän blogipostauksen tarkoituksena on antaa käytännön vinkkejä ja ohjeita englantia äidinkielenään puhumattomille, joiden avulla he voivat voittaa kielimuurit ja saavuttaa menestystä työpaikalla.

Olitpa sitten halukas parantaa kielitaitoasi, rakentaa suhteita työtovereihin tai tehostaa suoriutumistasi työssäsi, tämä blogipostaus tarjoaa sinulle arvokasta tietoa, joka auttaa sinua voittamaan kielimuurit ja onnistumaan työpaikalla.

paranna englannin kielen taitojasi

Tärkeimmät asiat ensin: englannin kielen taidon parantaminen on tehokkain tapa voittaa kielimuurit työpaikalla. Kielitaitoa voi parantaa monin eri tavoin, esimerkiksi käymällä kursseilla, käyttämällä kieltenopiskelusovelluksia, katsomalla englanninkielisiä tv-sarjoja ja elokuvia, matkustamalla tai asumalla ulkomailla ja harjoittelemalla äidinkielenään englantia puhuvien kanssa. Kielen oppiminen vaatii aikaa ja omistautumista, mutta siitä saatavat hyödyt voivat olla merkittäviä, ei vain työpaikalla vaan monilla elämänalueilla. Muiden kielten puhuminen laajentaa horisonttiasi ja auttaa sinua ymmärtämään muita kulttuureja ja elämäntapoja, mikä puolestaan rikastuttaa omaasi. Lisää vinkkejä ja tietoa siitä, miten voit kehittää englannin kielen taitoasi työpaikalla, löydät blogikirjoituksestamme miten parantaa bisnesenglantiasi . Kun tunnet itsesi varmaksi englannin perustaidoistasi, kannattaa hankkia englannin kielen sertifikaatti, sillä se on arvokas voimavara globalisoituneilla työmarkkinoilla - tietoa siitä, minkä tyyppinen sertifikaatti sopii sinulle, löydät blogikirjoituksestamme oikean sertifikaatin valitseminen urallesi. Lopuksi, jotta voit valmistautua sertifiointikokeeseen, tutustu tähän blogikirjoitukseen aiheesta Valmistaudu täydellisesti englannin kielen kokeeseen.

Älä pelkää kysyä selvennystä Kun astut kansainväliseen työympäristöön, saatat kohdata tilanteita, joissa sinusta tuntuu, että ymmärrät väärin joko kielellisen, sosiaalisen tai kulttuurisen kontekstin. Jos et ymmärrä jotakin, älä pelkää pyytää selvennystä. On aina parempi pyytää selvennystä kuin tehdä oletuksia ja ymmärtää väärin, mitä viestitään - tämä saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä myös keskustelukumppanissasi ja aiheuttaa erilaisia konflikteja. Pyydä kohteliaasti kollegojasi tai esimiestäsi selventämään tai toistamaan sanomansa tai selittämään asia eri tavalla. Tämä ei ainoastaan auta sinua ymmärtämään, mitä viestitään, vaan myös osoittaa, että olet kiinnostunut keskustelusta ja halukas oppimaan. Esimerkkejä kohteliaista selvennyksistä:
  • I’m sorry to interrupt, but I didn’t quite catch that. Can you please repeat?
  • I want to make sure I understand that completely. Can you please confirm that what you said was....
  • Excuse me, I’m not sure I understood that correctly. Could you please explain it again in simpler terms?

Lue ja kirjoita englanniksi

Lukemalla ja kirjoittamalla englanniksi voit myös parantaa kielitaitoasi. Englanninkielisten kirjojen, sanoma- ja aikakauslehtien lukeminen voi auttaa sinua tutustumaan kieleen ja parantamaan sanavarastoasi. Englanniksi kirjoittaminen voi auttaa sinua harjoittelemaan kielioppia ja lauserakenteita. Voit aloittaa yksinkertaisilla sähköpostiviesteillä kollegoille tai lyhyiden raporttien kirjoittamisella. Englannin kielen sisällyttäminen jokapäiväiseen työelämääsi auttaa sinua tekemään siitä luonnollisen osan työnkuvaasi - tämä on myös helpoin tapa parantaa englannin kieltäsi vähitellen, sillä se tapahtuu automaattisesti, kun harjoitat sitä säännöllisesti.

Tässä on muutamia hyviä vinkkejä englannin kielen lukemisen ja kirjoittamisen harjoitteluun:

  • Lue säännöllisesti ja laajasti, jotta sanavarasto ja ymmärtäminen paranevat
  • Harjoittele aktiivisia lukutekniikoita, kuten alleviivaamista ja tiivistämistä
  • Käytä kirjoituskehotuksia kirjoitustaitojen harjoitteluun
  • Hae palautetta opettajilta, tutoreilta tai kielikumppaneilta kirjoitustaitojen parantamiseksi

Jos haluat lukea vielä tarkempia vinkkejä lukemisen ja kirjoittamisen harjoitteluun, tutustu tähän blogipostaukseen aiheesta tehokkaat opiskelutekniikat.

Löydä kielivaihtokumppani tai tukiopettaja

Kielivaihtokumppanin löytäminen voi olla loistava tapa parantaa kielitaitoasi ja voittaa kielimuurit työpaikalla. Kielivaihtokumppani on henkilö, joka puhuu kieltä, jota yrität oppia, ja on kiinnostunut oppimaan kielesi. Voitte harjoitella puhumista toistenne kanssa ja saada palautetta kielitaidostanne. Tämä voi olla hauska ja tehokas tapa parantaa kielitaitoasi ja rakentaa suhteita työtovereihin. Jos et löydä sopivaa kielikumppania, voit sen sijaan harkita henkilökohtaista opettajaa. Onnistuneen oppimisprosessin kannalta on olennaista löytää opettaja, joka pystyy antamaan ohjausta ja tukea ja joka ymmärtää, että haluat parantaa englannin kielen taitojasi liiketilanteissa. Henkilökohtaisesta opetuksesta voi olla apua, kun saat palautetta, joka motivoi sinua ja pitää sinut raiteilla, korjaa mahdolliset kielioppi- ja ääntämisvirheet ja auttaa sinua asettamaan tavoitteita oppimisellesi (vinkkejä englannin kieliopin parantamiseen saat blogikirjoituksestamme yleisiä kielioppivirheitä).

Jos päätät etsiä paikallisen tukiopettajan, tukiopetussivustoilla voit tehdä hakuja nimenomaan tarpeidesi mukaan, esimerkiksi liiketoimintaenglannin tukiopetus Helsingissä tai työpaikkaenglannin yksityisopetus Turku. Näin voit löytää opettajan, joka voi auttaa sinua erityistarpeidesi kanssa. Jos haluat tietää lisää siitä, miten yksityisopettaja voi auttaa sinua parantamaan kielitaitoasi, käy lukemassa blogikirjoituksemme aiheesta yksityisen englannin tukiopetuksen edut.

Käy kielikursseilla tai työpajoissa

Kieliluokilla tai -tunneilla käyminen voi myös olla tehokas tapa parantaa kielitaitoasi. Monet yritykset tarjoavat kielikursseja tai -tunteja muille kuin äidinkieleltään englantia puhuville. Näillä kursseilla voidaan tarjota jäsenneltyä oppimista ja auttaa sinua parantamaan kielitaitoasi muodollisemmassa ympäristössä. Ne voivat myös tarjota tilaisuuden tavata muita englantia äidinkielenään puhumattomia henkilöitä ja rakentaa tukiverkoston. Jos haluat löytää paikallisen kielikurssin läheltä asuin- ja työpaikkaasi, etsi hakusanoilla, kuten Englanninkielen kurssi Tampere tai Englannin tunteja Kouvola.

Ole tietoinen kulttuurieroista

Kulttuurierot voivat myös osaltaan aiheuttaa kielimuuria työpaikalla. Muut kuin äidinkieleltään englantia puhuvat eivät välttämättä tunne tiettyjä idiomeja, slangia tai kulttuurisia viittauksia, joita äidinkieleltään englantia puhuvat käyttävät. Lisäksi eri kulttuureissa on erilaisia normeja niin työkulttuurin, ihmissuhteiden kuin niinkin yksinkertaisten asioiden kuin sen suhteen, mistä puhutaan lounaalla. Tämän seurauksena viestintä voi olla haastavampaa. Näiden esteiden voittamiseksi on tärkeää olla tietoinen kulttuurieroista ja käyttää aikaa niiden selittämiseen tarvittaessa. Jos taas olet epävarma jostain, mitä tiimisi jäsen, esimiehesi tai asiakkaasi tarkoitti tai teki, pyydä häntä selittämään asia ja yritä parhaasi mukaan olla tekemättä oletuksia ennen kuin tilanne on selvitetty.

Alhaalla on muutamia esimerkkejä erilaisista työkulttuureista:

Viestintätyyli: Joissakin kulttuureissa suositaan suoraa viestintää, kun taas toisissa epäsuora viestintä on yleisempää. Joissakin kulttuureissa esimerkiksi suoraa ja itsevarmuutta korostavaa puhetta saatetaan pitää epäkohteliaana, kun taas toisissa suoruutta kannustetaan.

Aikakäsitys: Eri kulttuureissa on erilainen käsitys ajasta. Joissakin kulttuureissa esimerkiksi täsmällisyyttä arvostetaan suuresti, kun taas toisissa muutama minuutti myöhästymistä pidetään hyväksyttävänä. Tämä voi johtaa väärinkäsityksiin ja konflikteihin työpaikalla, etenkin kun sovitaan kokouksia tai tapaamisia.

Työn ja yksityiselämän tasapaino: Työn ja yksityiselämän välistä tasapainoa ei pidetä kaikkialla maailmassa täysin samanlaisena. Joissakin kulttuureissa esimerkiksi työn ja yksityiselämän tasapaino on etusijalla ja töistä saatetaan lähteä aikaisin hoitamaan henkilökohtaisia velvoitteita, kun taas toisissa kulttuureissa työtä pidetään ensisijaisena.

Henkilökohtainen tila: Henkilökohtainen tila voi vaihdella eri kulttuureissa, sillä joissakin kulttuureissa arvostetaan henkilökohtaista tilaa ja toisissa taas viihdytään läheisessä tunnelmassa. Tämä voi vaikuttaa vuorovaikutukseen työtovereiden ja asiakkaiden kanssa, erityisesti kokousten aikana tai tervehdittäessä jotakuta.

Päätöksentekoprosessi: Joissakin kulttuureissa arvostetaan yksilöllisiä päätöksiä, kun taas toisissa suositaan ryhmäpäätöksiä. Tämä voi vaikuttaa tiimidynamiikkaan ja yhteistyöhön työpaikalla.

Pukeutumiskoodi: Eri kulttuureissa on erilaisia pukukoodinormeja. Joissakin kulttuureissa työpaikalla suositaan muodollisempaa pukeutumista, kun taas toisissa saatetaan olla rennompia. Tämä voi johtaa väärinkäsityksiin ja konflikteihin työpaikalla, etenkin kun työskennellään eri kulttuuritaustoista tulevien kollegojen kanssa.

Rakenna suhteita äidinkielisten kanssa

Kulttuurieroista puheen ollen, suhteiden rakentaminen eri kansallisuuksia edustaviin ihmisiin, mukaan lukien äidinkieleltään englantia puhuviin, voi olla loistava tapa parantaa kielitaitoa ja voittaa kielimuurit työpaikalla. Yritä rakentaa suhteita kollegoihin, joiden kanssa sinun on puhuttava englantia, ja puhu heidän kanssaan säännöllisesti. Tämä auttaa sinua harjoittelemaan kielitaitoasi ja tuntemaan olosi mukavammaksi englanniksi puhuessasi. Suhteiden luominen voi myös auttaa sinua rakentamaan tukiverkoston ja tuntemaan olosi mukavammaksi työpaikalla, jolloin väärinkäsitykset ja kiusalliset tilanteet ovat epätodennäköisempiä.

Muut vinkit kielimuurien voittamiseen työpaikalla:

Nyt kun olemme käsitelleet joitakin perustavanlaatuisia toimia, joita voit tehdä parantaaksesi sosiaalisia ja ammatillisia taitojasi kansainvälisellä työpaikalla, käymme läpi joitakin muita toimia, joita voit tehdä sisällyttääksesi globaalin, kulttuurisen ja kielellisen tietoisuuden työsuoritukseesi.

Puhu hitaasti ja selvästi

Hidas ja selkeä puhuminen voi auttaa englantia äidinkielenään puhumattomia ymmärtämään, mitä sanotaan. Pyri puhuessasi käyttämään yksinkertaista kieltä ja vältä monimutkaisia sanoja tai lauseita, joita voi olla vaikea ymmärtää. Käytä aikaa puhumiseen ja pidä välillä taukoja, jotta muut voivat esittää kysymyksiä tai antaa palautetta.

Harjoittele aktiivista kuuntelemista

Aktiivinen kuuntelu on tärkeä taito tehokkaan viestinnän kannalta työpaikalla. Aktiiviseen kuuntelemiseen kuuluu keskittyminen täysin siihen, mitä sanotaan, viestin ymmärtäminen ja palautteen antaminen. On tärkeää kuunnella aktiivisesti kollegoita ja esimiehiä, jotta voit varmistaa, että ymmärrät, mitä viestitään. Voit myös esittää kysymyksiä tai antaa palautetta osoittaaksesi, että olet mukana ja kiinnostunut keskustelusta.

Luota itseesi

On tärkeää luottaa itseesi ja kykyihisi, vaikka et olisikaan englannin äidinkielinen puhuja. Älä anna kielimuurien estää sinua saavuttamasta tavoitteitasi työpaikalla. Muista, että kaikilla on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, ja kielitaito on vain yksi osa ammatillisia kykyjäsi. Jos kamppailet kielimuurien kanssa, älä pelkää puhua esimiehesi tai työtovereidesi kanssa keinoista parantaa viestintätaitojasi.

Hyödynnä viestintävälineitä

Loppujen lopuksi kielimuurien voittamiseksi työssä tarvitset ennen kaikkea hyvää viestintää - eikä ole häpeä käyttää kaikkia käytettävissäsi olevia apuvälineitä parhaan mahdollisen viestinnän saavuttamiseksi. Tässä on kaksi olennaista välinettä, joilla voit parantaa suoritustasi:

Vahvista viestiäsi visuaalisella materiaalilla

Visuaaliset apuvälineet voivat olla tehokas tapa ylittää kielimuurit työpaikalla. Esimerkiksi kuvien, kaavioiden tai graafien käyttäminen käsitteen selittämiseen voi auttaa selventämään tietoa ja tekemään siitä helpommin ymmärrettävää. Jos esittelet tietoa, visuaalisten apuvälineiden käyttö voi auttaa yleisöäsi seuraamaan ja ymmärtämään esittelemääsi tietoa.

Käytä teknologiaa hyödyksesi

On saatavilla monia teknisiä välineitä, jotka voivat auttaa englantia äidinkielenään puhumattomia henkilöitä voittamaan kielimuurit työpaikalla. Esimerkiksi käännösohjelmat voivat auttaa kääntämään kirjoitetun tai puhutun viestinnän äidinkielelle, jolloin se on helpommin ymmärrettävissä. Puheentunnistusohjelmisto voi auttaa siirtämään puhutun kielen tekstiksi, mikä voi olla hyödyllistä muille kuin äidinkielisille, joilla voi olla vaikeuksia ymmärtää puhuttua kieltä.

Johtopäätös

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kielimuurien voittaminen työpaikalla voi olla haastavaa, mutta se ei ole mahdotonta. Englantia äidinkielenään puhumattomat voivat käyttää erilaisia strategioita parantaakseen viestintätaitojaan, luodakseen suhteita työtovereihin ja menestyäkseen työpaikalla. Parantamalla kielitaitoa, käyttämällä visuaalisia apuvälineitä, ottamalla huomioon kulttuurierot, rakentamalla suhteita äidinkielisiin puhujiin sekä pysymällä positiivisena ja sinnikkäänä englantia äidinkielenään puhuvat voivat voittaa kielimuurit ja saavuttaa ammatilliset tavoitteensa.