Oikean englanninkielisen sertifioinnin valitseminen urallesi - kattava opas

Oikean englanninkielisen sertifioinnin valitseminen urallesi - kattava opas

Julkaistu: 30.1.2023 Kirjailija: Juraj S.

Englannin kieli on maailmanlaajuinen liike-elämän kieli, ja sen sertifiointi voi antaa sinulle kilpailuetua urallasi. Mutta kun tarjolla on niin paljon vaihtoehtoja, voi olla vaikea tietää, mikä sertifiointi sopii sinulle. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi erityyppisiä englannin kielen sertifikaatteja ja autamme sinua valitsemaan sen, joka sopii parhaiten uratavoitteisiisi.

Englannin sertifikaattien eri tyyppien ymmärtäminen

Aluksi on tärkeää ymmärtää, millaisia erilaisia englanninkielisiä sertifikaatteja on. On olemassa kaksi pääluokkaa: yleinen englanti ja liike-elämän englanti. Yleiset englannin kielen sertifikaatit, kuten International English Language Testing System (IELTS) ja Test of English as a Foreign Language (TOEFL), testaavat yleistä kielitaitoasi. Hallitukset, yliopistot ja työnantajat ympäri maailmaa käyttävät näitä testejä arvioidakseen muiden kuin äidinkieleltään puhuvien kielitaitoa.

Business English -sertifikaatit ovat englannin kielen testejä, jotka on suunniteltu erityisesti liike- tai yritysympäristössä toimiville henkilöille. Näillä testeillä arvioidaan henkilön kykyä kommunikoida tehokkaasti englanniksi ammatillisessa ympäristössä ja mitataan hänen taitojaan liike-elämän keskeisissä kielitaidoissa, kuten lukemisessa, kirjoittamisessa, puhumisessa ja kuuntelemisessa.

On olemassa useita suosittuja bisnesenglannin sertifikaatteja, kuten BEC-kokeet (Business English Certificate), BULATS-koe (Business Language Testing Service) ja TOEIC-koe (Test of English for International Communication). Jokaisella testillä on oma ainutlaatuinen formaattinsa, sisältönsä ja vaatimuksensa, joten on tärkeää tutkia kutakin testiä ja määrittää, mikä niistä sopii parhaiten tarpeisiisi.

Harkitse uratavoitteitasi

Koska englannin kielen sertifikaattityypit eroavat toisistaan, ensimmäinen askel sertifikaatin valinnassa on harkita uratavoitteitasi. Jos aiot työskennellä liike-elämässä tai akateemisessa ympäristössä, liike-elämän englannin sertifikaatti voi olla hyödyllisempi. Jos taas aiot opiskella tai työskennellä englanninkielisessä maassa, yleinen englannin kielen sertifikaatti voi olla sopivampi. Jos aiot työskennellä tietyllä alalla, on hyvä tutkia, mitkä sertifikaatit tunnustetaan ja hyväksytään kyseisellä alalla.

Toimialakohtaiset sertifikaatit

Oletko epävarma siitä, mitkä sertifioinnit tunnustetaan omalla alallasi? Olemme koonneet alle listan tärkeimmistä toimialoista, jotka vaativat tiettyjä englanninkielisiä sertifikaatteja, jotka toimialat ja organisaatiot tunnustavat ja hyväksyvät maailmanlaajuisesti:

Terveydenhuolto

Lääketieteellisen englannin sertifikaatit, kuten International Medical English Language Test (IMELT) ja Test of English for International Communication (TOEIC) Medical.

Lakiasiaintoiminta

Juridisen englannin sertifikaatit, kuten Cambridge English: Legal (ILEC) ja Kansainvälisen lakimiesenglannin testi (TOEIL).

Rahoitus

Rahoitusalan englannin sertifikaatit, kuten Cambridge English: Financial (ICFE) ja Test of English for Financial Services (TOEFS).

Lentoliikenne

Lentoliikenteen englannin kielen sertifioinnit, kuten Aviation English Language Testing System (AELTS) ja Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) sertifikaatit.

Merenkulku

Merenkulun englannin kielen sertifikaatit, kuten Maritime English Test (MET) ja International Maritime English Language (IMEL).

Koulutus

English for Academic Purposes (EAP) -sertifikaatit, kuten Pearson Test of English Academic (PTE Academic) ja Cambridge English: Advanced (CAE) ovat tunnustettuja ja hyväksyttyjä yliopistoissa ja oppilaitoksissa ympäri maailmaa sisäänpääsy- ja sijoitustarkoituksiin.

Vieraanvaraisuus

Hotelliteollisuuden englannin kielen sertifikaatit, kuten English for Hotels and Tourism (EHT) ja Cambridge English: Hospitality (CEH).

Neuvonnan vaikeustaso

Toinen tärkeä huomioon otettava tekijä on vaikeustaso. Joitakin todistuksia, kuten IELTS- ja TOEFL-tutkintoja, pidetään vaikeampina kuin toisia, ja ne saattavat vaatia enemmän valmistautumista. Jos olet vasta aloittamassa englannin kielen opiskelua, voi olla parasta aloittaa matalamman tason sertifikaatilla ja edetä ylöspäin. Esimerkiksi Cambridge English: Key (KET) ja Cambridge English: Preliminary (PET) ovat lähtötason sertifikaatteja. Nämä sertifikaatit ovat helpompia kuin IELTS ja TOEFL, ja ne sopivat henkilöille, joilla on hyvät perustiedot englannin kielessä.

Englannin sertifikaatteja on useita eri tasoja, joista jokainen vastaa eri taitotasoa. Seuraavassa on erittely testejä suosituimmista sertifikaateista vaikeusasteen mukaan järjestettynä:

Aloittelijan taso:

 • Cambridge English: Key (KET)
 • Cambridge English: Preliminary (PET)
 • International English Language Testing System (IELTS) - yleiskoulutus

Keskitaso:

 • Cambridge English: First (FCE)
 • IELTS - Yleinen harjoittelu
 • Oxford Test of English (OTE)
 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL) - iBT

Ylä- ja keskitaso:

 • Cambridge English: Advanced (CAE)
 • IELTS - Academic
 • Pearson Test of English Academic (PTE Academic)
 • TOEFL - iBT

Advanced Level:

 • Cambridge English: Proficiency (CPE)
 • IELTS - Academic
 • PTE Academic
 • TOEFL - iBT

On tärkeää huomata, että vaikka työnantajat ja organisaatiot tunnustavat yleisesti nämä sertifikaatit maailmanlaajuisesti, tietyn sertifikaatin hyväksyminen ja tunnustaminen voi vaihdella toimialasta tai maasta riippuen.

Perusteena on, että työnantajat ja organisaatiot tunnustavat yleisesti nämä sertifikaatit.

Kustannukset ja aikarajoitukset

Englannin kielen sertifikaattien kustannukset voivat vaihdella testistä ja paikasta riippuen, jossa se suoritetaan. Tässä on karkea arvio joidenkin suosittujen englanninkielisten sertifikaattien kustannuksista euroina:

 • TOEFL: 190 - 220 euroa
 • IELTS: 180 - 220 euroa
 • Cambridge English: First (FCE): 190 - 220 euroa
 • Cambridge English: Advanced (CAE): 190 - 220 euroa
 • Cambridge English: Proficiency (CPE): 190 - 220 euroa
 • PTE Academic: 190 - 220 euroa
 • TOEIC: 140 - 160 euroa

Hinnat voivat vaihdella koekeskuksesta ja maasta riippuen, ja jotkin koekeskukset saattavat periä lisämaksuja hallinnollisista tai muista kuluista. On myös syytä mainita, että kokeen kustannusten lisäksi saatat joutua maksamaan myös valmistautumismateriaaleista, kuten opinto-oppaista, kursseista tai tukiopetuksesta, mikä voi lisätä englanninkielisen todistuksen hankkimisen kokonaiskustannuksia.

Kokeen muoto

Sinun kannattaa myös miettiä, millaista koemuotoa sertifiointi käyttää. Jotkin sertifikaatit ovat tietokonepohjaisia testejä, kun taas toiset ovat paperisia. Joihinkin sertifikaatteihin sisältyy puhekoe, kun taas toisissa ei. Jos jokin koemuoto ei miellytä sinua, voit harkita toista sertifiointia. Kannattaa myös huomioida, että joissakin sertifikaateissa on mahdollista suorittaa testi verkossa, mikä voi olla joillekin hakijoille kätevämpi vaihtoehto.

Kaikkien eri koemuotojen yleiskuvan saamiseksi alla esitellään yleisimmät englanninkieliset sertifikaatit ja niiden muodot:

 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): monivalintakysymykset, esseet ja puhetehtävät, joilla testataan lukemisen, kuuntelemisen, puhumisen ja kirjoittamisen taitoja.
 • IELTS (International English Language Testing System): monivalintakysymykset, esseet ja puhetehtävät, joilla testataan luku-, kirjoitus-, puhe- ja kuuntelutaitoja.
 • TOEIC (Test of English for International Communication): monivalintakysymykset, joilla testataan kuuntelu- ja lukutaitoa.
 • Cambridgen englannin kielen kokeet (esim. CAE, CPE, FCE): monivalintakysymykset, esseet ja puhetehtävät, joilla testataan lukemisen, kirjoittamisen, puhumisen ja kuuntelemisen taitoja.
 • PTE (Pearson Test of English): tietokonepohjainen koe, jossa on monivalintakysymyksiä, puhe- ja kirjoitustehtäviä ja jossa testataan luku-, kirjoitus-, puhe- ja kuuntelutaitoja.

Jokainen testi mittaa englannin kielen taitoa eri tavoin ja sillä on ainutlaatuinen muoto, joten on tärkeää tutkia, mikä testi sopii parhaiten tavoitteisiisi ja tarpeisiisi.

Valmistelu- ja opiskeluresurssit

Valmistautuminen ja opiskeluresurssit ovat myös tärkeitä tekijöitä, joka on otettava huomioon englannin kielen sertifikaattia valittaessa. Joissakin sertifikaateissa, kuten IELTS- ja TOEFL-tutkinnoissa, on saatavilla laaja valikoima valmistautumisresursseja, kuten virallisia opinto-oppaita, harjoituskokeita ja verkkovalmennuskursseja. Toisissa sertifikaateissa voi olla vähemmän resursseja saatavilla. Kannattaa tutkia, millaisia valmistautumis- ja opiskeluresursseja on saatavilla sinua kiinnostavaan sertifikaattiin, jotta voit varmistaa, että sinulla on käytössään materiaalit, joita tarvitset tehokkaaseen valmistautumiseen. Lisäksi kannattaa miettiä, onko sertifioinnilla valtuutettuja koekeskuksia tai opettajia, jotka voivat antaa ohjausta ja tukea valmistautumisen aikana.

Alta löydät vinkkejä englannin kielen sertifiointikokeeseen valmistautumiseen - voit myös lukea blogikirjoituksemme siitä, miten valmistautua englannin kielen kokeeseen

.
 • Tutustu koemuotoon: ymmärrä kokeen rakenne, kysyttyjen kysymysten tyyppi ja vaadittavien tehtävien tyyppi (esim. monivalintatehtävät, esseen kirjoittaminen, puhetehtävät jne.).
 • Harjoittele säännöllisesti: tee harjoituskokeita ja työskentele esimerkkikysymysten parissa saadaksesi tuntumaa kokeen muodosta ja parantaaksesi taitojasi.
 • Paranna kielitaitoa: keskity alueisiin, joilla tarvitset parannusta (esim. kielioppi, sanasto, ääntäminen jne.) ja harjoittele säännöllisesti parantaaksesi taitojasi.
 • Kokeile koetehtäviä: tee koetehtäviä realistisissa olosuhteissa, jotta voit tottua kokeen ajoitukseen ja muotoon.
 • Hae palautetta: hanki palautetta opettajalta tai tutorilta suorituksestasi, jotta voit tunnistaa parannuskohteet.

Esimerkkejä opiskeluvälineistä

Englannin sertifiointikokeen opiskeluresursseihin kuuluvat viralliset koevalmistelumateriaalit, verkkokurssit, tutorit, harjoituskokeet, opinto-oppaat, verkkoresurssit ja kielivaihto-ohjelmat. Näiden resurssien tarkoituksena on auttaa kokeen suorittajia tutustumaan koemuotoon, parantamaan englannin kielen taitojaan ja lisäämään mahdollisuuksiaan menestyä kokeessa. Yhdistämällä erilaisia resursseja ja johdonmukaista harjoittelua ihmiset voivat maksimoida valmistautumisensa kokeeseen.

Kun tavoittelet englanninkielistä sertifikaattia, kannattaa hyödyntää mahdollisimman monia käytettävissä olevia opiskeluresursseja, jotta voit valmistautua koelomakkeen eri osa-alueisiin. Alla on lueteltu joitakin ideoita valmistautumismateriaaleiksi:

Viralliset testivalmennusmateriaalit

Viralliset valmistautumismateriaalit ovat yleensä luotettavimpia ja ajantasaisimpia resursseja kokeeseen valmistautumiseen. Nämä materiaalit ovat yleensä kokeen järjestäjän laatimia, ja ne sisältävät harjoituskokeita, esimerkkikysymyksiä ja opinto-oppaita, jotka on suunniteltu nimenomaan kyseistä koetta varten.

Online-kurssit

Online-kurssit voivat olla kätevä ja joustava tapa valmistautua kokeeseen. Nämä kurssit sisältävät yleensä interaktiivisia oppitunteja, harjoituskokeita ja palautetta suorituksestasi. Joillakin verkkokursseilla voi myös osallistua suoriin oppitunteihin opettajan kanssa, mikä voi olla hyödyllistä henkilökohtaisen opetuksen saamiseksi.

Tutorit tai opettajat

Tuutorin tai opettajan palkkaaminen voi tarjota sinulle henkilökohtaista opetusta ja palautetta kielitaidostasi. Tuutori tai opettaja voi auttaa sinua tunnistamaan parannettavat alueet ja tarjota sinulle kohdennettua harjoittelua taitojesi parantamiseksi. Katso englannin kielen kokeeseen valmistautumista käsittelevästä blogikirjoituksestamme vinkkejä opettajan löytämiseen.

Pro-vinkki:

Jos haluat löytää paikallista englannin tukiopetusta läheltä asuinaluettasi, voit etsiä netistä paikallisia tarjouksia, esimerkiksi englanninkursseja Helsinki, englannin tunteja Turussa, englanninopettaja Jyväskylässä tai englannin kielen tukiopettaja Tampereella.

Harjoituskokeet

Harjoituskokeet ovat tärkeä osa kokeeseen valmistautumisesta. Niiden avulla voit saada tuntumaa kokeen muotoon, kysyttyjen kysymysten tyyppiin ja testattaviin taitoihin. Harjoituskokeiden säännöllinen suorittaminen voi auttaa sinua parantamaan taitojasi ja lisäämään itseluottamustasi koepäivänä.

Netti-resurssit

Kokeeseen valmistautumisessa voi olla apua monista nettiresursseista, kuten tutorointialustoista, verkkosivustoista, sovelluksista ja foorumeista. Näistä resursseista saat harjoituskokeita, esimerkkikysymyksiä ja muuta materiaalia, joka voi auttaa sinua parantamaan kielitaitoasi.

Johtopäätös

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että oikean englannin kielen sertifiointikokeen valitseminen on tärkeä päätös, jolla voi olla merkittävä vaikutus urallesi. Olitpa sitten opiskelija, joka hakee pääsyä englanninkieliseen yliopistoon, tai ammattihenkilö, joka haluaa parantaa uranäkymiään, on olemassa testi, joka sopii juuri sinulle.

Harkitsemalla henkilökohtaisia tavoitteitasi, ammatillisia vaatimuksiasi ja englannin kielen taitoasi voit määrittää, mikä testi sopii parhaiten tarpeisiisi. Tutki kutakin testiä, etsi neuvoja alasi ammattilaisilta ja käyttämällä virallisia testivalmennusresursseja voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Sijoittamalla aikaa ja vaivaa englannin kielen sertifiointikokeeseen valmistautumiseen voit osoittaa sitoutumisesi englannin kielen taitoon ja lisätä menestymismahdollisuuksiasi valitsemallasi ammattialalla. Valitse siis viisaasti ja ota ensimmäinen askel kohti ammatillisten tavoitteidesi saavuttamista!