Valmistaudu täydellisesti englannin kielen kokeeseen näillä 5 askeleella

Valmistaudu täydellisesti englannin kielen kokeeseen näillä 5 askeleella

Julkaistu: 27.1.2023 Kirjailija: Juraj S.

Jos haluat parantaa englannin kielen taitojasi akateemisista tai ammatillisista syistä, englannin kielen koe voi olla hyvä tapa mitata edistymistäsi ja asettaa parannustavoitteita. Kokeeseen valmistautuminen voi olla pelottavaa, mutta perusteellisella ja kohdennetulla valmistautumisella voit rauhoittaa hermojasi tietäen, että olet valmis näyttämään kielitaitosi. Tässä oppaassa käymme läpi joitakin keskeisiä vaiheita, joilla voit valmistautua englannin kielen kokeeseen, kuten miten navigoida koetyyppien välillä, mitä oppimateriaalia kannattaa käyttää ja vinkkejä huippupisteiden saavuttamiseen englannin kielen todistuksissa, kuten TOEFL- tai IELTS-kokeessa. Keskustelemme myös parhaista käytännöistä lasten englannin opiskelussa ja vinkkejä englannin tunneilla menestymiseen.

Vaihe 1: Tutustu koemuotoon

Kokeen muodon ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää hyvän pistemäärän saavuttamiseksi. Sinun kannattaa tutkia ja tutustua kysyttävien kysymysten tyyppeihin, aikarajoihin ja pisteytysjärjestelmään. Kokeen muodon tunteminen auttaa sinua valmistautumaan tehokkaasti ja lisää mahdollisuuksiasi menestyä. Seuraavaksi joitakin alustavia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

 • Tenttimuoto: kirjallinen vai suullinen
 • Kysymystyypit, joita sinulle esitetään
 • Aikarajat
 • Pisteytysjärjestelmä
 • Mikäli sallittua, kysy tenttijältä kokeen aihe

On myös hyödyllistä ymmärtää kunkin kokeen osan muoto ja kussakin osassa esitettävien kysymysten tyypit. Henkinen valmistautuminen tenttitilanteeseen auttaa sinua pysymään rauhallisena ja keskittymään taitojesi esittämiseen.

Esimerkki tenttimuodoista: kirjalliset ja suulliset tentit

Kirjallisten ja suullisten englannin kokeiden välillä on joitakin perustavanlaatuisia eroja, joihin on tärkeää tutustua ennen valmistautumisen aloittamista:

Kirjallinen englannin kielen koe sisältää tyypillisesti erityyppisiä kysymyksiä, kuten monivalintakysymyksiä, tyhjiin täytettäviä kysymyksiä ja esseekysymyksiä, joilla arvioidaan opiskelijan kieliopin, sanaston ja luetun materiaalin ymmärtämistä. Kokeeseen voi sisältyä myös kirjoittamista koskeva osio, jossa testattava oppilasta pyydetään laatimaan essee tai novelli.

Suulliseen englannin kielen kokeeseen taas kuuluu tyypillisesti puhumista ja kuuntelemista koskevia tehtäviä, kuten esim. keskustelu tutkinnon vastaanottajien kanssa, esitelmän pitäminen tai kuvan tai grafiikan kuvaaminen. Kokeeseen voi sisältyä myös ääntämistä koskeva osio, jossa opiskelijan aksentti ja intonaatio arvioidaan. Suullisen kokeen tavoitteena on arvioida opiskelijan kykyä viestiä tehokkaasti. Eli puhuttua englantia.

Valmistautuminen TOEFL- ja IELTS-kokeisiin

ToEFL- ja IELTS-kokeet saattavat olla muodoltaan hieman erilaisia kuin tavalliset koulukokeet, sillä ne ovat standardoituja kokeita, joissa arvioidaan englannin kielen taitojasi. TOEFL ja IELTS kokeissa testataan kaikkia neljää englannin kielen taitoa: lukemista, kirjoittamista, puhumista ja kuuntelemista, joten se on tärkeää harjoitella ja parantaa taitojasi jokaisella näistä osa-alueista.

On myös tärkeää pitää mielessä, että TOEFL- ja IELTS-kokeet ovat kilpailullisia kokeita, ja että niihin valmistautuminen vaatii ylimääräistä aikaa ja vaivaa.

Vaihe 2: Hallitse perusasiat: Sanasto, kielioppi ja ääntäminen

Kirjalliseen tai suulliseen englannin kokeeseen valmistauduttaessa on kolme peruselementtiä, jotka sinun on otettava huomioon. Eli kannattaa keskittyä sanastoon, kielioppiin ja suullisissa kokeissa ääntämiseen. Nämä tarjoavat kokeen perustan, olipa aihe tai koemuoto mikä tahansa.

Miten parannat sanavarastoasi

Sanasto on olennainen osa mitä tahansa englannin kielen koetta. Parantaaksesi sanavarastoasi voit voit kokeilla näitä 10 oppimismenetelmää:

 • Vaihda puhelimesi, tietokoneesi ja sosiaalisen median tiliesi kieli englanniksi. päivittäistä kielikontaktia varten
 • Lukemalla englanninkielisiä blogipostauksia sinua kiinnostavista aiheista
 • Lukemalla kirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä englanniksi
 • Katsomalla elokuvia englanniksi, tarvittaessa tekstitettynä
 • Kirjoittamalla päiväkirjaa englanniksi
 • Oppimisryhmien löytäminen, joissa voit puhua toisillesi englanniksi
 • Käyttämällä flashcard:eja tai nettiresursseja uusien sanojen ja niiden merkitysten oppimiseen
 • Aseta tavoitteeksi oppia vähintään 3-4 uutta sanaa joka päivä
 • Seuraa, että opit nämä sanat asiayhteydessä tai lauseessa, jotta voit käyttää niitä mieluusti
 • Jos tiedät kokeen aiheen, etsi oppimateriaalia, joka liittyy aiheeseen -> tämä on myös hyvä tilaisuus katsoa elokuvia, joissa on samanlainen teema
 • Yritä myös opetella sanoja, joita käytetään yleisesti tietyissä aiheissa, kuten liike-elämässä, tieteessä tai teknologiaan liittyvissä asioissa, sillä kokeessa voi usein olla kysymyksiä näistä aiheista.

  Miten voit parantaa kielioppiasi

  Jatkossa sinun on harjoiteltava kielioppia, etenkin kun osallistut kirjalliseen kokeeseen. Voit parantaa englannin kielioppia noudattamalla näitä oppimisvinkkejä:

  • Harjoittele englanniksi kirjoittamista säännöllisesti
  • .
  • Opiskele kielioppikirjoja ja verkkoaineistoja
  • Lue englanninkielisiä tekstejä altistaaksesi itsesi oikeille kieliopillisille rakenteille
  • Osallistu englannin kurssille verkossa oppiaksesi kielioppisääntöjä ja saadaksesi palautetta
  • Harjoittele äidinkielen puhujien kanssa saadaksesi käsityksen siitä, miten kieltä käytetään luonnollisessa kontekstissa
  • Käytä kielenoppimissovelluksia ja -ohjelmia, jotka auttavat sinua parantamaan kielioppia interaktiivisten harjoitusten ja oppituntien avulla

  Miten parannat ääntämistäsi

  Viimeiseksi, jotta voisit valmistautua täysin englannin kielen kokeeseen, erityisesti suulliseen kokeeseen, sinun on harjoiteltava aksenttiasi ja intonaatiotasi. Seuraamalla näitä ohjeita voit valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla:

  • Harjoittele englanniksi puhumista säännöllisesti
  • Kuuntele äidinkielisiä puhujia parantaaksesi kuuntelutaitojasi
  • Opi keskeisiä sanastoja ja fraaseja
  • Harjoittele keskustelutaitojasi
  • Harjoittele esitysten tai puheiden pitämistä
  • Työstää intonaatiotasi

  Pro-vinkki: Käytä materiaalia oikeasta elämästä

  Todellisesta elämästä peräisin olevien materiaalien, kuten uutisartikkeleiden, podcastien ja videoiden käyttäminen on loistava tapa parantaa luku- ja kuuntelutaitojasi. Tämäntyyppinen materiaali tutustuttaa sinut englannin kielen tyyliin ja muotoon sellaisena kuin sitä käytetään tosielämän tilanteissa ja auttaa sinua ymmärtämään kielen vivahteita.

  Vaihe 3: Hae apua opettajalta

  Opettajasta tai mentorista voi olla uskomattoman paljon apua, kun valmistaudut englannin kielen kokeeseen, sillä he voivat antaa henkilökohtaista opetusta ja tukea, joka on räätälöity juuri sinun tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Opettaja voi myös työskennellä kanssasi juuri sillä alueella, jolla sinulla on vaikeuksia, kuten kieliopissa, sanastossa tai ääntämisessä. Hän voi myös auttaa sinua harjoittelemaan ja parantamaan puhe- ja kuuntelutaitojasi tosielämän tilanteessa, mikä on ratkaisevan tärkeää suullisissa kokeissa. Monet englanninkielenopettajat tarjoavat palvelujaan verkossa, joten voit käydä englannin tunneilla mukavasti kotonasi sijainnistasi riippumatta.

  Jos haluat löytää paikallista englannin kielen tukiopetusta asuinpaikkasi läheltä, voit löytää niitä myös verkosta - jotkut oppimisalustat tarjoavat hakuvaihtoehdon, jossa voit etsiä paikallisia tarjouksia, esimerkiksi englannin tunteja Turku, englannin tunteja Tampereella, englannin opettajaa Helsingissä tai englannin tukiopettajaa Kuopiossa.

  Työskentely tukiopettajan kanssa voi olla hyödyllistä myös silloin, jos valmistaudut englannin kielen sertifikaattikokeeseen, kuten TOEFL- tai IELTS-kokeeseen. Opettaja voi tarjota sinulle kokeen suorittamisstrategioita ja harjoitusmateriaalia, joiden avulla voit parantaa suoritustasi. Hän voi myös auttaa sinua tunnistamaan alueet, joihin sinun on keskitettävä opiskelupyrkimyksesi.

  Englannin tukiopettajaa tai opettajaa etsiessäsi on tärkeää ottaa huomioon tukiopettajan pätevyys, jotta voit varmistaa, että hänellä on asianmukainen tietämys ja kokemus, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Seuraavassa on joitakin pätevyyksiä, joita kannattaa etsiä englannin kielen tukiopettajalta:

  • Tutkinto englannin kielestä tai siihen liittyvältä alalta
  • Opetussertifikaatti, kuten TESOL, CELTA tai DELTA
  • Kokemusta englannin opettamisesta muille kuin äidinkielisille
  • Tuntemusta kokeesta, johon valmistaudut
  • Positiiviset suositukset tai todistukset aiemmilta opiskelijoilta

  On myös tärkeää huomata, että oikean pätevyyden omaava opettaja ei ole ainoa huomioon otettava tekijä, vaan on myös tärkeää löytää opettaja, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi. Joku, jonka kanssa voit kommunikoida helposti ja joka pystyy mukauttamaan opetustyylinsä oppimistyylisi mukaiseksi, auttaa sinua pysymään motivoituneena ja organisoituneena.

  Vaihe 4: Pysy organisoituneena

  Organisaation säilyttäminen on tärkeää, kun valmistaudut englannin kielen kokeeseen. Opiskeluaikataulun laatiminen (ja siitä kiinni pitäminen!) ja sen varmistaminen, että varaat riittävästi aikaa opiskeluun ja niiden osa-alueiden työstämiseen, joita sinun on parannettava eniten, pitää sinut aikataulussa. Sinun pitäisi myös huomata edistymisesi ja mukauttaa opiskeluaikatauluasi tarpeen mukaan. Pidä taukoja ja anna itsellesi aikaa rentoutua ja latautua.

  Organisoitu lähestymistapa englannin kielen kokeeseen opiskeluun auttaa sinua paitsi pysymään keskittyneenä ja motivoituneena myös varmistamaan, että käytät opiskeluaikasi tehokkaasti. On monia tapoja pysyä organisoituna ja hyödyntää opiskeluaikaasi parhaalla mahdollisella tavalla, ja alla on lueteltu muutamia vinkkejä:

  Luo opiskeluaikataulu:

  Suunnittele, milloin opiskelet, ja pidä siitä kiinni. Varmista, että varaat riittävästi aikaa opiskeluun ja niiden osa-alueiden työstämiseen, joita sinun on parannettava eniten. Tämä auttaa sinua pysymään aikataulussa ja hyödyntämään opiskeluaikasi parhaalla mahdollisella tavalla.

  Löydä englannin oppitunteja tai -kursseja:

  Voit ottaa englannin oppitunteja tai -kursseja, olipa kyse sitten henkilökohtaisista tunneista, verkko-opiskelusta tai itseopiskeluohjelmasta. Näin varmistat, että opit ammattitaitoiselta opettajalta ja saat oikeanlaista ohjausta kokeeseen.

  Seuraa edistymistäsi:

  Pidä päiväkirjaa tai muistikirjaa, jossa voit seurata edistymistäsi, tehdä muistiinpanoja ja kirjoittaa ylös kaikki oppimasi uudet sanastosanat ja kielioppisäännöt. Näin voit helposti palata takaisin ja kerrata käsittelemääsi materiaalia.

  Organisoi opiskelumateriaalisi:

  Pidä opiskelumateriaalinne järjestyksessä ja helposti saatavilla. Käytä muistikortteja tai muita muistin apuvälineitä, jotka auttavat sinua muistamaan tärkeää sanastoa ja kielioppisääntöjä.

  Pysy motivoituneena:

  Löydä opiskeluryhmä tai opiskelupari, jotta pysyt motivoituneena ja vastuullisena. Palkitse itsesi, kun saavutat tietyt virstanpylväät tai kun saat vaikean tehtävän valmiiksi.

  Vaihe 5: Harjoittele!

  Tämä on avainasemassa, kun on kyse valmistautumisesta englannin kielen kokeeseen. Mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmin tunnet kokeen muodon ja kysymystyypit. Yksi tapa harjoitella on tehdä harjoituskokeita ja työskennellä esimerkkikysymysten parissa. Tämä auttaa sinua saamaan käsityksen siitä, minkä tyyppisiä kysymyksiä kokeessa on, ja se auttaa sinua myös parantamaan yleisiä kokeeseen osallistumistaitojasi. Lisäksi voit harjoitella kielioppia, sanastoa ja ääntämistä lukemalla, kirjoittamalla ja puhumalla mahdollisimman paljon englanniksi.

  Joitakin käytännön tapoja harjoitella säännöllisesti englannin kielen koetta varten ovat seuraavat:
  • Ajoita harjoituskokeet
  • Puhu ja kirjoita äidinkielisen puhujan kanssa
  • Harjoittele koeolosuhteissa
  • Harjoittele kaikkia kokeen osioita
  • Jos mahdollista, matkusta uppoutuaksesi kieleen

  Lapsen auttaminen englannin kielen kokeeseen valmistautumisessa

  Jos olet vanhempi, joka auttaa lastasi valmistautumaan englannin kielen kokeeseen, voit auttaa häntä monin tavoin. Englantia toisena kielenä oppivilla lapsilla voi olla haasteita, kuten vaikeuksia ymmärtää ja käyttää uusia kielioppirakenteita, sujuvuuden puute ja sanavaraston rajallisuus. Oikean lähestymistavan ja resurssien avulla lapset voivat kuitenkin oppia englantia tehokkaasti. Joitakin tehokkaita menetelmiä ovat muun muassa kannustavan ja rohkaisevan oppimisympäristön tarjoaminen, visuaalisten apuvälineiden ja käytännönläheisten toimintojen käyttäminen sekä äidinkieleltään englantia puhuvien opettajien tai kieltenopettajien käyttäminen malleina. Lisäksi lasten sujuva puhuminen ja kuunteleminen luonnollisessa ympäristössä, esimerkiksi keskustelemalla ja leikkimällä, voi auttaa heitä parantamaan sujuvuuttaan.

  Tässä on muutamia tapoja, joilla voit auttaa lastasi valmistautumaan englannin kokeeseen:

  • Kannusta heitä lukemaan erilaisia englanninkielisiä tekstejä, kuten kirjoja ja sarjakuvia. Tämä auttaa parantamaan heidän sanavarastoaan, kielioppiaan ja ymmärtämistaitojaan.
  • Harjoituta heitä kirjoittamaan englanniksi, esimerkiksi laatimaan satuja, novelleja tai leikkimielisiä runoja. Tämä auttaa heitä parantamaan kirjoitustaitojaan ja kehittää heidän kykyään ilmaista itseään selkeästi kirjallisesti.
  • Harjoituta heitä kuuntelemaan ja puhumaan englanniksi. Tämä voidaan tehdä antamalla heidän katsoa englanninkielisiä elokuvia tai TV-ohjelmia tai käymällä kevyitä keskusteluja esimerkiksi ruokailun aikana.
  • Helpota heitä harjoittelemaan kielioppia ja sanastoa hauskoilla tavoilla. Tämä voidaan tehdä harjoitusten, muistitikkujen ja tietokilpailujen avulla.
  • Palkkaa heille tukiopettaja tai ilmoita heidät englannin kielen kurssille. Näin he saavat lisätukea ja ohjausta, joka auttaa heitä valmistautumaan kokeeseen.
  • Kannusta ja auta heitä hallitsemaan aikaansa ja pysymään järjestyksessä. Tämä auttaa heitä pysymään aikataulussa ja hyödyntämään opiskeluaikansa parhaalla mahdollisella tavalla.

  Viimeiseksi, ole kannustava ja rohkaiseva ja muistuta heitä siitä, että harjoittelu ja kova työ auttavat heitä onnistumaan.

  Johtopäätös

  Johtopäätöksenä on että englannin kielen kokeeseen valmistautuminen on haastava tehtävä, mutta oikealla ajattelutavalla ja lähestymistavalla voit saavuttaa tavoitteesi. Kun ymmärrät kokeen muodon, parannat sanavarastoasi, harjoittelet ja käytät autenttista materiaalia, olet hyvällä tiellä kohti menestystä. Lisäksi työskentely tukiopettajan kanssa tai englannin kielen kurssiin osallistuminen voi tarjota sinulle henkilökohtaista opetusta ja tukea, jota tarvitset tavoitteidesi saavuttamiseen.