Englannin kielen opiskelun hyödyt ulkomailla ja miten valita oikea vaihto-ohjelma

Englannin kielen opiskelun hyödyt ulkomailla ja miten valita oikea vaihto-ohjelma

Julkaistu: 1.3.2023 Kirjailija: Juraj S.

Englannin kielen opiskelu ulkomailla voi olla loistava tapa parantaa kielitaitoasi, hankkia arvokasta elämänkokemusta ja laajentaa näköalojasi. Ulkomailla opiskellessasi uppoudut uuteen kulttuuriin, ja koska joudut kommunikoimaan englanniksi päivittäin, se parantaa kielitaitoasi merkittävästi. Lisäksi saat tilaisuuden tapaamaan uusia ihmisiä, saamaan elinikäisiä ystäviä ja kokemaan erilaista elämäntapaa.

Oikean vaihto-ohjelman valitseminen on perusta onnistuneelle kansainväliselle kokemukselle. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi prosessin jokaisen vaiheen aina tavoitteidesi ja toivottujen saavutustesi määrittelystä ulkomailla asumisen suhteen siihen, että valitset, minne haluat lähteä ja minkälainen vaihto-ohjelma sopii sinulle parhaiten. Lopuksi kerromme lisää hyödyistä, joita englannin kielen oppiminen maailmalla kokemalla tarjoaa, ja miten se voi vaikuttaa myönteisesti elämääsi ja urallesi tulevaisuudessa. Sukelletaan mukaan!

Määritä tavoitteesi ja prioriteettisi

Ensimmäinen askel ulkomaan opinto-ohjelman valinnassa on määrittää tavoitteesi ja prioriteettisi. Haluatko parantaa englannin kielen taitojasi, hankkia työkokemusta vai yksinkertaisesti pitää hauskaa ja tutustua uuteen kulttuuriin? Haluatko asua ja kokea asioita suurkaupungissa, pienemmässä kaupungissa vai maaseudulla? Haluatko opiskella englanninkielisessä maassa vai haluatko uppoutua mieluummin uusiin kieliin ja kulttuureihin? Tavoitteidesi ja prioriteettiesi ymmärtäminen auttaa sinua rajaamaan valintojasi ja löytämään tarpeisiisi parhaiten sopivan ohjelman.

Tutki mahdollisia kouluja ja ohjelmia

Kun olet tunnistanut tavoitteesi ja prioriteettisi, voit alkaa tutkia kouluja ja ohjelmia sinua kiinnostavissa maissa ja paikoissa. Yleisesti ottaen erotamme toisistaan kahdentyyppiset vaihdot: koulutus- ja kulttuurivaihdot. Seuraavassa osiossa tutustut erilaisiin tarjouksiin ja mahdollisuuksiin, joita on tarjolla, ja siihen, miten voit valita juuri sinun tavoitteisiisi ja kiinnostuksen kohteisiisi sopivan vaihtoehdon.

Kouluvaihto

Jos päätät lähteä opiskeluvaihtoon, etsi kouluja, joilla on hyvä maine ja monipuoliset akateemiset ohjelmat. Tutustu koulun verkkosivustoon ja katso, onko siellä luokkia ja kursseja, jotka kiinnostavat sinua ja vastaavat oppimistavoitteitasi. Kannattaa myös tutkia heidän tarjoamiaan ohjelmia, mukaan lukien luokkien aikataulut, koulun ulkopuoliset aktiviteetit ja ohjelman kesto, jotta voit varmistaa, että se sopii haluamaasi aikatauluun. Useimmat opiskeluvaihdot edellyttävät, että olet jo kirjoilla kotimaasi koulussa tai yliopistossa, mutta jotkut tarjoavat myös mahdollisuuden päästä ohjelmaan alusta alkaen.

Alta löytyvät 5 tärkeintä opiskeluvaihtomahdollisuutta:

Erasmus+: Erasmus+-ohjelma on Euroopan unionin aloite, jolla tuetaan kansainvälistä koulutusta. Se tarjoaa opiskelu-, harjoittelu- ja harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille ja opettajille Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Fulbright-ohjelma: Fulbright-ohjelma on Yhdysvaltain hallituksen aloite, joka tarjoaa apurahoja Yhdysvaltain kansalaisille opiskeluun, opettamiseen tai tutkimustyöhön ulkomailla. Se tarjoaa myös apurahoja ulkomaisille opiskelijoille, tutkijoille ja ammattilaisille, jotka tulevat Yhdysvaltoihin vastaaviin tarkoituksiin.

AIESEC: AIESEC on kansainvälinen opiskelijajärjestö, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia opiskella ja työskennellä ulkomailla. Se tarjoaa harjoittelupaikkoja ja vapaaehtoisohjelmia useilla eri aloilla, kuten liike-elämässä, koulutuksessa ja yhteiskunnallisessa kehittämisessä.

Opiskelu ulkomailla: Monet yliopistot tarjoavat ulkomaisia opinto-ohjelmia, joiden avulla opiskelijat voivat opiskella ulkomailla sijaitsevassa kumppanilaitoksessa. Näitä ohjelmia hallinnoi usein yliopiston ulkomaan opintotoimisto, ja ne tarjoavat erilaisia kursseja eri aloilta.

ISEP: International Student Exchange Program (ISEP) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu yli 300 yliopistoa yli 50 maassa. Se tarjoaa opiskelumahdollisuuksia ulkomailla kaikilla koulutustasoilla.

Kulttuurivaihto:

Jos et halua ilmoittautua opiskeluvaihtoon, kulttuurivaihto-ohjelmat tarjoavat uskomattoman tilaisuuden kokea uutta kulttuuria, laajentaa näköaloja ja saada syvempää ymmärrystä maailmasta. Halusitpa sitten työskennellä, tehdä vapaaehtoistyötä tai vain asua isäntäperheessä, kulttuurivaihto-ohjelmat tarjoavat syvällisen kokemuksen, joka voi muuttaa näkökulmasi ja rikastuttaa elämääsi. Tässä luvussa tutustumme kulttuurivaihto-ohjelmien hyötyihin ja annamme vinkkejä oikean ohjelman valintaan ja kokemuksen hyödyntämiseen.

Alhaalla on viisi tärkeintä kulttuurivaihtomahdollisuutta koulutusohjelmien lisäksi:

Au pair: Au pair on henkilö, joka asuu isäntäperheen kanssa vieraassa maassa ja auttaa kotitöissä, kuten lastenhoidossa, siivouksessa ja ruoanlaitossa, vastineeksi majoituksesta ja ruokailusta. Au pairit työskentelevät tyypillisesti muutaman tunnin päivässä, ja heillä on loppupäivää aikaa tutustua paikalliseen alueeseen ja kulttuuriin sekä osallistua paikallisille kielikursseille. Tarjolla on monia au pair -ohjelmia, kuten AuPairWorld, Cultural Care Au Pair ja Go Au Pair. Nämä ohjelmat auttavat sovittamaan au pairit yhteen isäntäperheiden kanssa ja tarjoavat tukea koko vaihdon ajan.

Työvaihto: Työvaihto-ohjelmat antavat yksilöille mahdollisuuden tehdä työtä vastineeksi majoituksesta ja ruokailusta. Osallistujat voivat työskennellä maatiloilla, hostelleissa tai muunlaisissa yrityksissä. Tämäntyyppinen ohjelma sopii niille, jotka haluavat tutustua uuteen kulttuuriin ja samalla oppia uusia taitoja ja säästää rahaa majoituksessa ja ruoassa. WWOOF:n (Worldwide Opportunities on Organic Farms) ja Workawayn kaltaiset ohjelmat tarjoavat työnvaihtomahdollisuuksia ympäri maailmaa. Osallistujat voivat etsiä isäntiä eri maista ja tehdä työtä majoitusta ja aterioita vastaan.

Vapaaehtoistyö ulkomailla: Vapaaehtoisohjelmat tarjoavat mahdollisuuden työskennellä yhteisöllisissä projekteissa ja vaikuttaa maailmaan. Osallistujat voivat työskennellä muun muassa ympäristönsuojelu-, eläinten hyvinvointi- tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden hankkeissa. Vapaaehtoisohjelmat tarjoavat usein majoituksen ja ateriat, ja ne voivat olla loistava tapa hankkia uusia taitoja ja kokemuksia samalla, kun autat arvokkaassa asiassa.

Harjoittelu ulkomailla: Jos haluat parantaa liike-elämän englannin kielen taitojasi ja saada etulyöntiaseman työmarkkinoilla, harjoittelu ulkomailla saattaa olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Harjoitteluohjelmat tarjoavat mahdollisuuden hankkia työkokemusta vieraassa maassa ja samalla kehittää englannin kielen taitojaan. Osallistujat voivat työskennellä paikallisissa yrityksissä tai voittoa tavoittelemattomissa järjestöissä, jolloin he saavat arvokkaita taitoja ja näkemyksiä paikallisesta taloudesta ja kulttuurista.

Harkitse sijaintia

Sijainti on tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon, kun valitaan ulkomailla tapahtuvaa opiskelua. Mieti, millaisessa kulttuurisessa ja sosiaalisessa ympäristössä haluat olla, sekä alueen ilmastoa ja maantiedettä. Jos olet kiinnostunut historiasta ja taiteesta, voit harkita opiskelua kaupungissa, jossa on paljon museoita ja gallerioita. Jos rakastat luontoa, saatat haluta opiskella alueella, jossa on kauniita maisemia ja ulkoilma-aktiviteetteja.

Taloudellista tukea ja stipendejä

Opiskelu ulkomailla voi olla kallista, joten on tärkeää tutkia rahoitustuki- ja stipendimahdollisuuksia. Monet koulut ja ohjelmat tarjoavat stipendejä erityisesti ulkomailla opiskeleville. Lisäksi saatat olla oikeutettu rahoitustukeen kotiyliopistosi tai ulkopuolisten järjestöjen kautta. Tutustu kaikkiin mahdollisuuksiisi, jotta löydät parhaan mahdollisen taloudellisen tuen ulkomailla opiskelua varten.

Englannin kielen opiskelun edut ulkomailla

Nyt kun olemme käsitelleet joitakin vinkkejä oikean vaihto-ohjelman valintaan, tutustutaanpa nyt ulkomailla asumisen ja englannin kielen opiskelun kulttuurisiin, henkilökohtaisiin ja koulutuksellisiin etuihin.

Kieleen uppoutuminen

Yksi merkittävimmistä englannin kielen opiskelun eduista ulkomailla on mahdollisuus uppoutua kieleen. Kun kieli ympäröi sinua päivittäin, joudut puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan englanniksi, mikä voi parantaa kielitaitoasi huomattavasti. Voit myös oppia kielen vivahteet, kuten idiomit ja slangi, joihin et ehkä ole tutustunut luokkahuoneessa.

Kulttuuriin uppoutuminen

Englannin kielen opiskelu ulkomailla antaa sinulle myös mahdollisuuden uppoutua uuteen kulttuuriin. Koet uusia ruokia, tapoja ja perinteitä, ja sinulla on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Tämä voi laajentaa näköalojasi, lisätä kulttuuritietoisuuttasi ja tehdä sinusta ennakkoluulottomamman.

Henkilökohtainen kasvu

Englannin kielen opiskelu ulkomailla voi edistää myös henkilökohtaista kasvua. Asuminen uudessa maassa, kaukana perheestäsi ja ystävistäsi, voi olla haastava kokemus, mutta se voi olla myös hyvin palkitseva. Kehität itsenäisyyttä, itseluottamusta ja sietokykyä, jotka voivat auttaa sinua menestymään millä tahansa elämänalueella.

Verkostoituminen ja uramahdollisuudet

Englannin kielen opiskelu ulkomailla voi myös avata verkostoitumis- ja uramahdollisuuksia. Tapaat uusia ihmisiä, kuten muita opiskelijoita, opettajia ja ammattilaisia, joilta voit saada arvokkaita yhteyksiä ja näkemyksiä alasta. Lisäksi ulkomailla opiskelu voi osoittaa mahdollisille työnantajille, että sinulla on kokemusta työskentelystä monikulttuurisessa ympäristössä, mikä voi olla arvokasta nykypäivän globaaleilla työmarkkinoilla. Jos haluat lisätietoja englannin kielen opiskelun hyödyistä liike-elämässä, lue blogikirjoituksemme aiheesta miten parantaa liike-elämän englantiasi.

Vahvempi ansioluettelo

Loppujen lopuksi englannin kielen opiskelu ulkomailla voi parantaa ansioluetteloasi. Työnantajat etsivät usein ehdokkaita, joilla on monenlaisia kokemuksia ja jotka voivat tuoda työhön ainutlaatuisen näkökulman. Opiskelu ulkomailla voi osoittaa, että olet sopeutuvainen, joustava ja kykenet työskentelemään erilaisissa ympäristöissä. Lisäksi ulkomailla opiskelu voi osoittaa, että olet sitoutunut henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun, mikä voi olla arvokas etu millä tahansa uralla ja alalla.

Miten saada kaikki irti vaihtokokemuksesta

Nyt kun olemme keskustelleet englannin kielen opiskelun eduista ulkomailla ja vinkkejä oikean vaihto-ohjelman valintaan, puhutaanpa siitä, miten saat kaiken irti kokemuksestasi.

Löydä paikallinen kielikoulu tai tukiopettaja

Kun olet asettunut uudelle paikkakunnalle, aloita kielikoulujen etsiminen kieltenopiskelun tueksi. Useimmissa suuremmissa kaupungeissa on kansainvälisiä kielikouluja, jotka opettavat kieltä ulkomaalaisille opiskelijoille. Tämä on myös hyvä paikka tavata muita ulkomaalaisia ja aloittaa paikallisen verkoston rakentaminen. Löytääksesi kielikoulun läheltäsi voit etsiä esimerkiksi "kielikoulu Helsinki" tai "englannin kurssi Tampere". Jos et löydä läheltäsi paikallista kielikoulua, sinulla on silti mahdollisuus saada apua oppimiseen sekä sosiaalinen verkosto etsimällä paikallista tukiopettaja - saat silti opinnollista tukea englannin kielen oppimiseen, ja tukiopettaja saattaa esitellä sinut muille ihmisille alueellasi. Löydä paikallinen tukiopettaja etsimällä esimerkiksi "Englanninkielen yksityisopettaja Turku" tai "Englannin kielen opettaja Lahtu". Lue lisää eduista hyvän tukiopettajan löytämisestä, voit tutustua blogikirjoitukseemme aiheesta yksityisopetuksen edut.

Hyväksy kieli ja kulttuuri

Jotta voit ottaa kaiken irti ulkomailla opiskelusta, on tärkeää omaksua kieli. Hyödynnä jokainen tilaisuus harjoitella englannin kielen taitojasi sekä luokkahuoneessa että sen ulkopuolella. Puhu englantia luokkatovereidesi, isäntäperheesi ja paikallisten kanssa. Katso paikallisia tv-ohjelmia ja elokuvia sekä lue paikallisia kirjoja ja sanomalehtiä. Mitä enemmän harjoittelet, sitä varmemmaksi ja taitavammaksi kielitaitosi muuttuu.

Voidaksesi uppoutua täysin paikalliseen kulttuuriin sinun on oltava ennakkoluuloton ja halukas ottamaan vastaan uusia kokemuksia. Maista paikallisia ruokia, osallistu kulttuuritapahtumiin ja tutustu paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Tämä auttaa sinua ymmärtämään kulttuuria syvällisemmin ja ottamaan kaiken irti kokemuksestasi.

Johtopäätös

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että englannin kielen opiskelu ulkomailla voi olla uskomattoman antoisa kokemus. Se voi parantaa kielitaitoasi, laajentaa näköalojasi ja edistää henkilökohtaista ja ammatillista kasvua. Valitaksesi oikean vaihto-ohjelman, ota huomioon tavoitteesi, sijainti, koulu, koulun ulkopuoliset aktiviteetit sekä ohjelman kesto ja aikataulu. Jotta saat kokemuksestasi kaiken irti, ota kieli ja kulttuuri vastaan, osallistu, etsi paikallisia kielikursseja ja pidä hauskaa! Englannin kielen opiskelu ulkomailla on sijoitus tulevaisuuteesi, ja se voi antaa sinulle arvokkaita kokemuksia, taitoja ja ystäviä, jotka kestävät koko elämäsi.