Perimmäinen opas huilunsoiton opetteluun: tekniikka, opettajat, kustannukset ja muuta

Perimmäinen opas huilunsoiton opetteluun: tekniikka, opettajat, kustannukset ja muuta

Julkaistu: 16.2.2023 Kirjailija: Juraj S.
"Sen [huilun] on oltava intohimo - yhtä tärkeää kuin vesi, jota juot tai leipä, jota syöt."
- Ranskalainen huilisti Jean-Pierre Rampal

Huilun soittamisen oppiminen vaatii oikean tekniikan, omistautuneen harjoittelun ja hyvän musiikkikorvan yhdistelmää. On tärkeää aloittaa perusasioista, kuten oikeasta asennosta, hengityksen hallinnasta ja sormien sijoittelusta, ennen kuin siirrytään edistyneempiin tekniikoihin.

Säännöllinen harjoittelu ja hyvän huiluopettaja on tärkeää hyvän tekniikan kehittämiseksi ja vankan perustan luomiseksi huilunsoitolle. Vaikka se saattaa vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä, huilunsoiton palkinnot ovat vaivan arvoisia.

Huilu on puupuhaltimien luokkaan kuuluva soitinperhe, soitin, joka tuottaa ääntä värähtelemällä ilmaa sen sisällä. Se on yksi maailman vanhimmista soittimista, ja sen historia voidaan jäljittää muinaisiin sivilisaatioihin, kuten Egyptiin, Kreikkaan ja Kiinaan.

Nykyaikainen huilu on poikittaissoitin, mikä tarkoittaa, että muusikko pitää sitä soittaessaan vaakasuorassa. Siinä on avoin putki, jossa on sarja sormireikiä ja suukappale. Muusikko puhaltaa suukappaleeseen, ja sormiaukkoja peittämällä ja avaamalla hän saa aikaan erilaisia ääniä. Huiluja on kuitenkin monenlaisia, ja kun lähdet opettelemaan tämän soittimen soittamista, ensimmäinen askel on päättää, minkä tyyppisellä huilulla haluat aloittaa opintomatkasi. Seuraavassa tutustumme erilaisiin huilutyyppeihin ja niiden käyttöön.

Erilaisia huilutyyppejä tutkimassa: Poikittaisesta pystysuoraaseeseen

Huilut koostuvat ohuesta metalli- tai puuputkesta, jossa on reikiä pitkin putkea. Kun soittaja puhaltaa huilun suukappaleeseen, ilma ohjataan terävän reunan yli, jolloin syntyy värähtely, joka tuottaa ääntä. Huiluja on monenlaisia, ja jokaisella on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja käyttötarkoituksensa.

Yleisesti ottaen huilut jaetaan kahteen luokkaan, jotka määritellään pääasiassa sen mukaan, miten soittaja pitää soitinta: sivupuhalletut huilut ja päädyssä puhalletut huilut - joita kutsutaan myös poikittaisiksi ja pystysuoriksi huiluiksi.

Sivupuhalletut huilut (poikittaiset)

Sivupuhallettua huilua (transversaalihuilu) pidetään vaakasuorassa ja sitä soitetaan puhaltamalla ilmaa reiän (embouchure) läpi, joka sijaitsee soittimen sivulla, lähellä suukappaletta. Soittaja pitää huilusta kiinni molemmilla käsillä siten, että vasen käsi pitää kiinni huilun rungosta lähellä näppäimiä ja oikea käsi pitää kiinni huilun päänivelestä. Suukappale eli reikä, josta soittaja puhaltaa ilmaa, sijaitsee lähellä suukappaletta soittimen sivulla. Yleisimmät poikittaishuilutyypit ovat länsimainen konserttohuilu, alttohuilu ja piccolohuilu.

Joitakin yleisimpiä ja suosituimpia poikittaishuilutyyppejä ovat seuraavat:

 • Läntinen konserttohuilu: Tavallinen metallinen tai hopeoitu huilu, jota pidetään vaakatasossa ja jonka ääniala on noin kolme oktaavia.
 • Piccolo: Pienempi ja korkeampiäänisempi versio konserttohuilusta, jota käytetään usein orkesterimusiikissa.
 • Alttohuilu: Suurempi ja matalampiäänisempi versio konserttohuilusta, joka on tyypillisesti valmistettu hopeoidusta metallista ja jota käytetään usein orkesterimusiikissa.
 • Bassohuilu: Vielä suurempi ja matalampiäänisempi versio konserttohuilusta, jota käytetään usein orkesterimusiikissa.

Nämä kaikki katsotaan nykyaikaisiksi huiluiksi, jotka ovat kehittyneet alkuperäisistä avaimettomista poikittaishuiluista ja joita käytetään yleisesti orkestereissa ja yhtyeissä.

Päässä puhalletut huilut (pystysuuntaiset)

Päästä puhallettua huilua taas pidetään pystysuorassa. Soittaja pitää huilua yhdellä kädellä, yleensä oikealla, ja asettaa sormensa soittimen rungon varrella olevien reikien päälle muuttaakseen sävelkorkeutta. Soittimen päässä on embouchure eli reikä, josta soittaja puhaltaa ilmaa. Yleisimpiä päädystä puhallettavia huiluja ovat intiaanihuilu, kiinalainen xiao ja japanilainen shakuhachi. Nämä huilut on usein valmistettu puusta tai bambusta, ja niitä pidetään pystysuorassa. Niiden ääniala on tyypillisesti suppeampi ja äänenlaatu erilainen kuin sivupuhallettujen huilujen.

 • Amerikan alkuperäiskansojen huilu: Perinteinen puinen huilu, jota Pohjois-Amerikan eri alkuperäiskansat käyttävät.
 • Kiinalainen xiao: Kiinalaisessa musiikissa käytetty perinteinen bambuhuilu.
 • Japanilainen shakuhachi: Perinteinen bambuhuilu, jota käytetään japanilaisessa musiikissa.
 • Anasazi-huilu: Perinteinen puinen huilu, jota Amerikan lounaisosan muinaiset pueblo-kansat käyttivät.
 • Andien huilu: Perinteinen bambuhuilu, jota käytetään Etelä-Amerikan musiikissa.
 • Intialainen bansuri: Perinteinen bambuhuilu, jota käytetään intialaisessa musiikissa.
 • Irlantilainen huilu: Puinen huilu, jota käytetään perinteisessä irlantilaisessa musiikissa.
 • Nigerialainen huilu: Perinteinen bambusta tai puusta valmistettu huilu, jota käytetään nigerialaisessa musiikissa.
 • Arabic nay: Perinteinen arabimusiikissa käytetty kielihuilu.
 • Persialainen ney: Perinteinen kielihuilu, jota käytetään persialaisessa musiikissa.

Monilla näistä huiluista on suppeampi ääniala ja erilainen äänenlaatu kuin sivupuhaltimella puhalletuilla huiluilla, ja niitä käytetään usein kansanmusiikissa ja perinteisessä musiikissa.

Optimaalinen aika aloittaa huilunsoiton opettelu: Vinkkejä aloittelijoille

Kun olet päättänyt, minkälaisella huilulla aloitat opettelun, saatat kysyä itseltäsi, milloin on paras ikä tai aika oppia. Paras aika aloittaa huilunsoiton opettelu on silloin, kun olet valmis ja motivoitunut.

Vaikkapa nuorena aloittamisesta voi olla etunsa, sillä lapset omaksuvat yleensä uudet taidot nopeammin. Lasten pienempien käsien ansiosta heidän on helpompi yltää huilun reikiin ja peittää ne, ja hienomotoristen taitojen kehittyminen voi tehostua huomattavasti soittimen soittamisen myötä. Lisäksi nuoremmat oppilaat voivat olla vastaanottavaisempia oppimaan uusia taitoja ja heillä voi olla enemmän aikaa harjoitteluun.

Mikäli tahansa, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia, kunhan sinulla on motivaatiota ja omistautumista. Vaikka olisitkin aikuinen etkä ole koskaan aiemmin soittanut instrumenttia, voit silti oppia soittamaan huilua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että soittimella soittamisesta voi olla aikuisille lukuisia hyötyjä, kuten stressin vähentäminen, muistin parantaminen ja yleisen kognitiivisen toiminnan tehostaminen.

Täydellisen huiluopettajan löytäminen: Vinkkejä ja niksejä aloittelijoille

Kun haluat oppia soittamaan huilua, hyvä opettaja tai ohjaaja on avainasemassa onnistuneen alun kannalta. On aina hyvä idea kysyä ystäviltä ja perheeltä, tietävätkö he maineikkaita huilunopettajia alueellasi. Jos et löydä opettajaa suosituksen perusteella, voit tarkistaa verkkohakemistoista tai etsiä huiluopettajia eri verkko-oppimisalustoista.

On tärkeää löytää opettaja, joka on kärsivällinen ja pystyy räätälöimään opetustyylinsä haluamasi oppimistavan mukaan. Jotkut ihmiset saattavat oppia paremmin visuaalisten apuvälineiden avulla, kun taas toiset oppivat mieluummin toistojen avulla. Hyvä opettaja pystyy mukauttamaan opetusmenetelmänsä vastaamaan parhaiten tarpeitasi.

Tässä on 10 kysymystä, joita voit harkita kysyväsi mahdolliselta huiluopettajalta:

 • Voitteko kertoa kokemuksestanne ja pätevyydestänne huilunopettajana?
 • Miten yleensä rakennat oppituntisi?
 • Miten autat oppilaita asettamaan ja saavuttamaan soittotavoitteita?
 • Voitko antaa esimerkin oppilaasta, jonka kanssa olet onnistunut, ja mitä tekniikoita käytit auttaaksesi häntä parantamaan?
 • Miten mukautat opetustyyliäsi erilaisiin oppimistyyleihin ja taitotasoihin?
 • Voitko kertoa minulle lähestymistavastasi musiikin teorian opettamiseen?
 • Onko sinusta mukava opettaa kaikenikäisiä ja -tasoisia oppilaita?
 • Miten pidät oppilaasi motivoituneina ja sitoutuneina oppimisprosessin aikana?
 • Kertoisitko saatavuudestasi oppitunneille?
 • Voitteko antaa suosituksia aiemmilta tai nykyisiltä opiskelijoilta?

Kyselemällä näitä kysymyksiä saat paremman käsityksen opettajan pätevyydestä, opetustyylistä ja lähestymistavasta auttaa oppilaita saavuttamaan tavoitteensa. Saat myös käsityksen siitä, miten opettaja mukautuu erilaisiin oppimistyyleihin ja taitotasoihin ja miten hän auttaa oppilaita pysymään motivoituneina. Lisäksi saat käsityksen opettajan saatavuudesta ja hänen tarjoamistaan esiintymismahdollisuuksista. Viime kädessä tärkeintä opettajan löytämisessä on, että tunnet olosi mukavaksi hänen kanssaan ja saat onnistumisen tunteen oppiessasi hänen kanssaan.

Jos haluat löytää henkilökohtaisia huilutunteja, opettajia tai tutoreita läheltä asuinpaikkakuntaasi, voit löytää niitä myös verkosta - jotkin oppimisalustat tarjoavat hakuvaihtoehdon, jossa voit etsiä paikallisia tarjouksia, esimerkiksi huilutunteja Tampereella, huilutunteja Helsingissä, huilunopettajaa Turussa tai huilunopettajaa Vaasassa.

Huilutuntien kustannukset: Mitä odottaa

Huilutuntien kustannukset voivat vaihdella paikkakunnasta ja valitsemastasi opettajasta riippuen. Keskimäärin voit odottaa maksavasi 25-75 euroa 60 minuutin mittaiselta oppitunnilta. Jotkut opettajat saattavat myös tarjota pakettitarjouksia alennettuun hintaan. Lisäksi jotkut opettajat saattavat tarjota verkkotunteja tai etäopiskelumahdollisuuksia, jotka voivat olla edullisempia.

On tärkeää pitää mielessä, että oppituntien hinta ei saisi olla ainoa tekijä opettajan valinnassa. Kalliimmalla opettajalla voi olla enemmän kokemusta ja parempi maine, ja se voi lopulta olla parempi sijoitus musiikilliseen koulutukseesi. Mieti oppimistavoitteitasi ja sitä, kuinka nopeasti haluat edetä harjoittelussasi - ammattitaitoinen huilisti pystyy auttamaan sinua ylläpitämään tasaista oppimiskäyrää ja auttamaan sinua tavoitteidesi saavuttamisessa, mutta se on puolestaan myös kalliimpaa kuin omatoiminen oppiminen.

Oikean huilun valitseminen: Aloittelijan opas aloittajien- ja ammattilaismalleihin

Huilua valitessasi ensimmäinen tehtäväsi on päättää, minkä tyyppistä huilua haluat ensin oppia soittamaan. On tärkeää ottaa huomioon taitotasosi ja budjettisi. Aloittelijan huilut ovat hyvä vaihtoehto aloittelijoille, sillä ne ovat edullisia ja kestäviä. Nämä huilut on valmistettu edullisemmista materiaaleista, kuten nikkeli-hopeasta tai muovista, ja ne on suunniteltu kestämään säännöllisen käytön aiheuttamaa kulutusta.

Kun edistyt soittamisessa, voit harkita päivitystä ammattimaisempaan malliin. Ammattilaishuilut on valmistettu laadukkaammista materiaaleista, kuten hopeasta tai metallista, ja ne on suunniteltu tuottamaan monimutkaisempi ja vivahteikkaampi ääni. Nämä huilut voivat kuitenkin olla melko kalliita, joten on tärkeää harkita budjettia ennen ostoa.

Huilua ostaessasi kannattaa kysyä muun muassa seuraavia tärkeitä kysymyksiä:

 • Minkä tyyppinen huilu on kyseessä (aloittelijan-, keskitason, ammattilaishuilu)?
 • Mistä materiaalista huilu on valmistettu?
 • Mikä on huilun merkki ja malli?
 • Onko huilu uusi vai käytetty?
 • Tuleeko huilun mukana kotelo ja puhdistustarvikkeet?
 • Voidaanko huilua kokeilla tai soittaa ennen ostoa?
 • Onko huilussa ongelmia tai onko siihen tehty korjauksia?
 • Mikä on palautusoikeus ja onko huilulla takuu?

Soittamisen perusteet: Ensimmäiset asiat, jotka sinun on opittava huilun soittamisesta

Ensimmäinen asia, joka sinun on opittava, on se, miten huilua pidetään ja kootaan oikein. Opi myös tuottamaan ääntä puhaltamalla huiluun ja peittämällä ja paljastamalla reiät sormillasi. Näin opit tuottamaan erilaisia ääniä ja lukemaan nuotteja. On tärkeää, että käytät aikaa ja harjoittelet näitä perustaitoja ennen kuin siirryt edistyneempiin tekniikoihin.

Opi myös hengittämään oikein huilua soittaessasi, sillä oikea hengitystekniikka on olennaisen tärkeää selkeän ja tasaisen äänen tuottamiseksi. Opettajasi todennäköisesti aloittaa yksinkertaisilla harjoituksilla, jotka auttavat sinua kehittämään hengitystekniikkaasi, kuten puhaltamalla pilliin tai puhaltamalla kuplia veteen. Lisäksi sinun tulisi aina harjoitella hyvässä ryhdissä, sillä hyvä ryhti helpottaa soittamista ja vähentää myös loukkaantumisriskiä.

Kun olet valmis aloittamaan soittamisen, noudata näitä ohjeita löytääksesi oikean asennon ja tekniikan poikittaisen, länsimaisen konserttohuilun soittamiseen:

 • Seiso suorassa, jalat hartioiden leveydellä toisistaan ja paino tasaisesti jakautuneena.
 • Pidä huilusta kiinni vasemmalla kädelläsi tarttumalla runkoon lähellä näppäimiä. Huilun tulee olla hieman ylöspäin kallistettuna.
 • Kannattele oikealla kädelläsi päänivelestä ja aseta peukalo huilun takapuolelle ja sormet etupuolelle.
 • Pidä kyynärpäät lähellä vartaloa ja kädet rentoina.
 • Aseta embouchure-aukko eli reikä, johon puhallat ilmaa, lähelle suuta. Huilun tulisi olla huuliesi suuntaisena.
 • Pää ja niska pidetään suorina ja hartiat rentoina.
 • Huolehdi siitä, että pää ja niska ovat suorassa ja hartiat rentoina.

On tärkeää olla kärsivällinen itsesi kanssa ja harjoitella säännöllisesti, jotta voit kehittää hyvää ryhtiä ja tekniikkaa. Oikean tuntuman saaminen voi viedä aikaa, mutta johdonmukaisella harjoittelulla parannat huilunsoittotaitojasi. Jos olet epävarma siitä, onko sinulla oikea ryhti tai tekniikka, ota yhteyttä huilunopettajaan tai katso verkko-opetuskursseja oppiaksesi lisää oikeasta tekniikasta ja asennosta. Alussa voi olla vaikea aistia, seisotko ja pidätkö huilua oikein - ole kärsivällinen itsesi kanssa äläkä pelkää säätää asentoasi, ryhtiäsi ja huilun asentoa jatkuvasti harjoitellessasi. Sinun ei tarvitse onnistua heti ensimmäisellä yrittämällä, joten jatka harjoittelua, ja lopulta saat luonnollisen tuntuman siitä, miten huilun seisominen ja pitäminen on oikein.

Tarkoituksenmukainen huilunhoito: Näin pidät soittimesi huippukunnossa

Huolellinen huilun hoito on tärkeää, jotta huilu pysyy hyvässä käyttökunnossa ja tuottaa selkeän ja tasaista äämntä. Seuraavassa on muutamia vaiheita, jota seuraamalla voit huolehtia huilustasi hyvin:

 • Puhdista huilu jokaisen käyttökerran jälkeen. Käytä puhdistussauvaa tai pientä harjaa poistamaan mahdolliset roskat tai kosteus huilun sisäpuolelta ja käytä kiillotusliinaa huilun pinnan puhdistamiseen.
 • Säilytä huilu turvallisessa paikassa. Pidä huilu kovassa kotelossa, kun sitä ei käytetä, ja vältä altistamasta sitä äärimmäisille lämpötiloille tai kosteudelle.
 • Huollata huilusi säännöllisesti ammattilaisen toimesta. Ammattilainen voi tarkistaa mahdolliset ongelmat ja tehdä tarvittavat korjaukset tai säädöt.
 • Käytä oikeanlaisia puhdistustuotteita. Käytä vain erityisesti huilutyypillesi tarkoitettuja puhdistustuotteita ja vältä kovien kemikaalien tai hankausaineiden käyttöä.

Toteuttamalla nämä toimenpiteet voit varmistaa, että huilusi pysyy hyvässä käyttökunnossa ja tuottaa selkeää ja tasaista ääntä. Lisäksi säännöllinen huolto ja hoito voivat auttaa pidentämään huilusi käyttöikää ja suojaamaan investointisi.

Kaiken kaikkiaan huilun hyvä hoito on tärkeää, jotta huilu pysyy hyvässä käyttökunnossa, tuottaa selkeää ja tasaista ääntä ja kestää pitkään. Noudattamalla näitä ohjeita ja olemalla tarkka soittimesi kunnosta voit varmistaa, että voit nauttia huilusi soittamisesta vielä vuosia.

Johtopäätös: Kova työ kannattaa

Johtopäätöksenä huilunsoiton opettelu voi olla hauska ja palkitseva kokemus, mutta se vaatii aikaa ja omistautumista. Löytämällä hyvän opettajan, valitsemalla oikean soittimen ja harjoittelemalla johdonmukaisesti voit kehittää taitojasi ja nauttia kauniin musiikin tekemisestä. Muista pitää huilusta huolta ja nauttia matkasta. Hyvää oppimista!