Pianonsoittamisen opettaminen: 5 askelta aloittelijoille, joilla pääset alkuun ja maksimoit harjoituksesi

Pianonsoittamisen opettaminen: 5 askelta aloittelijoille, joilla pääset alkuun ja maksimoit harjoituksesi

Julkaistu: 15.1.2023 Kirjailija: Juraj S.

Piano on kaunis soitin, josta muusikot ja musiikin ystävät ovat nauttineet vuosisatojen ajan. Olitpa sitten aloittelija, joka haluaa oppia pianonsoiton perusteet, tai kokenut soittaja, joka haluaa parantaa taitojasi, pianonsoitosta on aina uutta löydettävää. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin pianonsoiton oppimiseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä ja näkökohtia, kuten tehokkaimpia oppimismenetelmiä, parasta aloittamisikää sekä harjoittelun ja tavoitteiden asettamisen merkitystä. Käsittelemme myös sellaisia aiheita kuin pianon huolto ja hoito, oikean pianon valinta sekä eri musiikkityyleihin ja teoriaan tutustuminen. Olitpa sitten kokenut ammattilainen tai vasta aloittelija, tässä artikkelissa on jotakin jokaiselle pianonsoittoa rakastavalle.

"Piano on instrumentti, jota rakastan eniten ja joka tuottaa minulle eniten iloa. Se on instrumentti, jolla on uskomaton ilmaisuvalikoima, ja se pystyy välittämään kaikki tunteet. Kun soitan pianoa, minusta tuntuu, että voin ilmaista kaiken, mitä sydämessäni ja mielessäni on."

Minulle on tärkeää, että soitan pianoa. - Martha Argerich, argentiinalainen pianisti ja kapellimestari

Vaihe 1: Opettajan tai tutorin löytäminen ja motivaation ylläpitäminen

Paras ikä aloittaa pianotunnit ovat henkilökohtaista ja oppitunnit riippuvat täysin yksilön motivaatiosta ja halusta harjoitella. Jotkut lapset voivat olla valmiita oppimaan jo 4–5-vuotiaina, mutta suositeltava ikä on 6–9 vuotta. On kuitenkin tärkeää huomata, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta taitoa - eikä piano ole poikkeus. Vaikka nuorena aloittamisesta on etunsa, kaksi tärkeintä tekijää uuden oppimisessa ovat motivaatio ja vahva sitoutuminen taitojen säännölliseen harjoitteluun. Kannattaa aloittaa pienillä, saavutettavissa olevilla tavoitteilla ja lisätä vaikeustasoa vähitellen sitä mukaa, kun kehittyy. Voit esimerkiksi aloittaa harjoittelemalla päivittäin muutaman asteikon tai yksinkertaisen melodian ja edetä vähitellen monimutkaisempiin kappaleisiin. Voi myös olla hyödyllistä kirjoittaa listaa syistä, joiden vuoksi olet erityisen motivoitunut oppimaan pianonsoittoa. Instrumentin soittamisen opetteleminen voi esimerkiksi tarjota sinulle seuraavia etuja:

 • Kehittää luovuutta, muistia ja koordinaatiota
 • Vähentää stressiä
 • Edistä itsekuria
 • Tarjoaa onnistumisen tunnetta ja parantaa itseluottamusta

Kirjoita muistiin lista asioista, jotka motivoivat sinua, ja palaa siihen aina, kun sinulla on vaikeuksia uuden taitosi kanssa.

Omaehtoisen harjoittelun, taitojen ylläpitämisen ja motivaation lisäksi voi olla hyödyllistä osallistua säännöllisesti pianotunneille tai -opetukseen opettajan tai tutorin kanssa. Näillä tunneilla voit saada jäsenneltyä ohjausta ja tukea etenemisessäsi, ja ne voivat myös olla hyvä tapa tavata muita muusikoita ja musiikin ystäviä.

Mistä löydän hyvän pianonsoitonopettajan tai -opettajan?

Hyvän pianonsoitonopettajan tai -opettajan löytäminen on tärkeä askel pianonsoiton oppimisessa. Hyvä opettaja pystyy arvioimaan tämänhetkisen taitotasosi, asettamaan kanssasi tavoitteita ja antamaan ohjausta, tukea ja motivaatiota, kun edistyt. Kun etsit opettajaa tai tutoria, kannattaa kysyä suosituksia ystäviltä tai perheenjäseniltä, jotka ovat ottaneet pianotunteja, tai etsiä netistä opettajia alueeltasi. Pianonsoiton opettelu verkossa on kätevä ja joustava vaihtoehto, jonka avulla voit oppia omaan tahtiisi mukavasti omassa kodissasi. Kun haastattelet mahdollisia opettajia, kysy aina heidän opetustyylistään, kokemuksestaan ja pätevyydestään, jotta voit varmistaa, että he vastaavat tarpeitasi ja toiveitasi oppimisesta. Verkko-oppimisalustat voivat olla täydellinen paikka opettajan tai tutorin löytämiseen, sillä niiden avulla voit ottaa pianotunteja sijainnistasi riippumatta.

Jos haluat löytää paikallisia pianotunteja, opettajia tai tutoreita läheltä asuinaluettasi, voit löytää niitä myös verkosta - jotkut oppimisalustat tarjoavat hakuvaihtoehdon, jossa voit etsiä paikallisia tarjouksia, esimerkiksi pianotunteja Helsingissä, pianotunteja Turussa, pianonsoitonopettajaa Tampereella tai pianonsoitonopettajaa Lahdessa.

Pianotuntien kustannukset vaihtelevat paikkakunnasta, opettajan tasosta ja valitsemastasi opetustyypistä riippuen. Henkilökohtaiset yksityistunnit korkeasti koulutetun opettajan kanssa voivat olla melko paljon kalliimpia kuin esimerkiksi ryhmätunnit, yksityisopetus tai verkko opiskelu. Yleisesti ottaen voit odottaa maksavasi oppitunnilta 20–100 euroa, riippuen valitsemastasi oppimismenetelmästä. Tyypillisesti yksityis- ja henkilökohtaiset oppitunnit ammattitaitoisen pianonsoitonopettajan kanssa voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin, mutta oikealla määrätietoisuudella ja itsekurilla voit oppia soittamaan pianoa millä tahansa tavalla.

Vaihe 2: Miten parantaa pianotaitoja

Kuinka kauan pianonsoiton oppiminen kestää, riippuu monista tekijöistä, kuten luontaisesta musiikillisesta taipumuksestasi, harjoitteluun käyttämästäsi ajasta ja käyttämästäsi oppimismenetelmästä. Jotkut ihmiset voivat oppia pianonsoiton perusteet muutamassa kuukaudessa tai vuodessa, kun taas toisilta voi kestää kauemmin edetä. Yleisesti ottaen on tärkeää olla kärsivällinen ja johdonmukainen harjoittelussa ja asettaa itselleen saavutettavissa olevat tavoitteet.

Pianon harjoittelun tiheys on tärkeää soittimen harjoittelun edistymisen kannalta. Kuinka usein sinun tulisi harjoitella, riippuu tavoitteistasi ja käytettävissä olevasta ajasta, mutta useimmat asiantuntijat suosittelevat, että yrität varata soittoharjoitteluun vähintään 30 minuuttia päivässä. Yleisesti ottaen on parempi harjoitella lyhyempiä aikoja useammin kuin yrittää sovittaa pitkä harjoitus kerran viikossa.

Kun etenet pianonsoitossa alkeistasolta keskitasolle, haluat keskittyä kehittämään taitojasi useilla osa-alueilla. Tähän voi kuulua edistyneempien kappaleiden oppiminen, tekniikan parantaminen ja musikaalisuuden kehittäminen. On hyvä asettaa itsellesi erityisiä tavoitteita, kuten tietyn määrän uusien kappaleiden oppiminen tai tietyn tekniikan hallitseminen, ja seurata edistymistäsi ajan mittaan.

On olemassa monia erilaisia pianoharjoituksia, joiden avulla voit parantaa tekniikkaasi ja kehittyä taitavammaksi soittajaksi. Näitä voivat olla asteikot, arpeggiot ja sormiharjoitukset sekä edistyneemmät tekniset opinnot. On hyvä tehdä yhteistyötä opettajan kanssa tai käyttää kirjaa tai verkkolähdettä löytääksesi harjoituksia, jotka sopivat nykyiselle taitotasollesi ja jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Vaihe 3: Ensimmäisen pianon ostaminen

Nyt kun olemme selvittäneet, millaisia oppimisresursseja tarvitset aloittaaksesi työskentelyn sinun uusia taitojasi, on aika päättää, millaisen pianon tarvitset aloittaaksesi.

Yleisesti ottaen valitset akustisen ja digitaalisen pianon välillä, joilla on useita keskeisiä eroja teknisen tason, äänen, koon, ulkonäön ja toiminnallisuuden suhteen. Akustiset pianot ovat perinteisiä instrumentteja, jotka on valmistettu puusta ja metallista, ja ne tuottavat äänen jousien avulla, joita vasarat lyövät, kun näppäimiä soitetaan. Digitaaliset pianot ovat elektronisia soittimia, jotka jäljittelevät akustisen pianon ääntä ja tuntumaa, mutta niissä ei ole jousia eikä vasaroita.

Digitaalinen vai akustinen piano?

Kun päätät, hankitko akustisen vai digitaalisen pianon, joitakin huomioon otettavia seikkoja voivat olla hinta, siirrettävyys, koko, äänenlaatu ja muotoilu.

Huomioon kannattaa ottaa myös hinta, kannettavuus, koko, äänenlaatu ja muotoilu.

Joitakin digitaalisten pianojen etuja:

 • Ne ovat yleensä kätevämpiä, koska ne ovat pieniä ja kevyitä, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon niille, jotka matkustavat tai joilla ei ole omaa tilaa pianolleen.
 • Niitä ei tarvitse virittää, koska niissä ei ole vasaroita ja jousia huollettavana, mikä voi säästää aikaa ja rahaa.
 • Niissä on useita sisäänrakennettuja ääniä, mukaan lukien erilaisia instrumenttiääniä ja äänitehosteita sekä sisäänrakennettu metronomi. Näin voit soittaa laajempaa musiikkia ja kokeilla eri tyylejä.
 • Voimakkuutta voidaan säätää tai se voidaan liittää kuulokkeisiin, jolloin voit harjoitella häiritsemättä perheenjäseniä tai naapureita.
 • Digitaalipianot ovat yleensä helppokäyttöisempiä kuin akustiset pianot, sillä niissä on usein ominaisuuksia, kuten sisäänrakennetut oppitunnit ja mahdollisuus tallentaa ja toistaa harjoituksia. Tämä voi olla hyödyllistä aloitteleville soittajille.

Akustisen pianon soittamisen edut:

 • Näissä on yleensä täyteläisempi, autenttisempi ääni, jota on vaikea jäljitellä digitaalisessa pianossa.
 • Näissä on laajempi dynaaminen alue kuin digitaalisilla pianoilla, mikä tarkoittaa, että ne voivat tuottaa suuremman valikoiman kovia ja hiljaisia ääniä.
 • Akustisen pianon soittaminen on fyysisesti hyvin erilaista kuin digitaalisen pianon soittaminen. Kun soitat akustista pianoa, voit tuntea näppäinten vastuksen ja vasaroiden liikkeen, mikä voi antaa fyysistä palautetta, joka voi olla hyödyllistä hyvän tekniikan kehittämisessä.
 • Akustiset pianot ovat ajattomia soittimia, joista muusikot ovat nauttineet vuosisatojen ajan. Niitä pidetään usein taideteoksina itsessään, ja ne voivat olla kaunis lisä mihin tahansa kotiin.

Käytetyn pianon ostaminen voi olla kustannustehokas vaihtoehto, mutta pianonsoiton aloittelijana on tärkeää olla varovainen ja tehdä tutkimusta. Kun ostat käytettyä pianoa, muista tarkastaa soitin perusteellisesti vaurioiden tai kulumisen merkkien varalta, ja jos mahdollista, ota mukaan joku, jolla on yleistietoa pianoista. Pyydä aina päästä kokeilemaan pianoa ennen sen kotiin tuomista, sillä näin varmistat, että soitin sopii sinulle ja että se toimii oikein.

Oikean pianon valitseminen sinulle ja tiloihisi on tärkeä askel, jotta voit varmistaa, että soitin sopii mukavasti kotiisi ja että se sopii mieltymyksiisi ja vartaloosi. Pianoita on erikokoisia, yksinkertaisista koskettimista pieniin pystypianoihin suuriin flyygeleihin. Ota huomioon sen huoneen koko, johon piano sijoitetaan, sekä soittajan pituus ja äänimieltymykset. On hyvä mitata tila ja jos mahdollista, kokeilla muutamaa eri mallia henkilökohtaisesti, jotta saat käsityksen siitä, mikä sopii sinulle parhaiten. Kaikenlaisten pianojen kohdalla tärkein tekijä on omat korvat. Ääni on hyvin subjektiivinen, ja sinulle sopiva piano on viime kädessä se, joka kuulostaa korvissasi parhaalta. Kannattaa kokeilla useita eri pianoja, kunnes löydät täydellisen sopivan.

Vaihe 4: Pianon huolto ja hoito

Akustisen tai digitaalisen pianon asianmukainen huolto ja hoito on tärkeää, jotta se kuulostaa hyvältä. Akustisten pianojen osalta tähän kuuluu säännöllinen puhdistus ja mahdollisten korjaustarpeiden tarkistaminen. Pianoa on myös hyvä virittää vähintään kerran vuodessa. Aina kun pianoa ei käytetä, suojaa se laadukkaalla pianonsuojalla pölyn ja vaurioiden välttämiseksi.

Digitaalipianon asianmukaiseen hoitoon kuuluu, että soitin pidetään puhtaana ja pölyttömänä ja että valmistajan suosittelemia huolto-ohjeita noudatetaan. Varmista myös, että virtajohto on hyvässä kunnossa ja ettei sitä ole koskaan kytketty vialliseen pistorasiaan.

Vaihe 5: Musiikin teorian oppiminen ja oman tyylin löytäminen

Kyky lukea nuotteja voi auttaa sinua ymmärtämään ja soittamaan monenlaisia musiikkityylejä. Nuotit ovat musiikin kirjallinen esitys, josta näet kappaleen sävelkorkeudet (nuotit) ja rytmit. Se koostuu nuottiviivoista (vaakasuorista viivoista), joihin nuotit on kirjoitettu, sekä symboleista, jotka osoittavat, miten nuotti pitäisi soittaa. Ylin nuottiviiva edustaa oikeaa kättä ja alin viiva vasenta kättä. Nuotinlukutaidon oppimiseen on saatavilla monia resursseja, kuten kirjoja, verkkokursseja ja -alustoja sekä yksityistunteja.

Jos haluat saada perustavanlaatuisen ymmärryksen musiikista aloittaessasi oppimismatkasi, musiikin teoria opettaa sinulle musiikin periaatteet ja kielen. Peruskäsitteiden, kuten asteikkojen, sointujen ja harmonian, oppiminen voi auttaa sinua näkemään, miten eri musiikkikappaleet rakentuvat, ja antaa sinulle syvemmän ymmärryksen uusista taidoista, joita olet hankkimassa. Kokeneempana pianistina musiikin teoria voi myös auttaa sinua ymmärtämään, miten voit improvisoida ja säveltää omaa musiikkia.

Pitäisikö minun oppia lukemaan nuotteja soittaakseni pianoa?

Yleisesti on hyvä aloittaa opettelemalla nuottikirjoituksen peruselementit, kuten nuottiarvot, rytmit ja sävelsävyt, ja rakentaa tämän perustan päälle edistyneempiä käsitteitä. Esimerkiksi rytmi on olennainen osa minkä tahansa soittimen soittamisen oppimista, ja on tärkeää ymmärtää, miten rytmit kirjoitetaan, sekä osata lukea ja tulkita rytmimerkintöjä. Rytmit kirjoitetaan käyttämällä nuottiarvojen (kuten kokonaisten nuottien, puolikkaiden nuottien ja neljäsosanuottien) ja taukojen yhdistelmää. On tärkeää laskea rytmit oikein ja soittaa nuotit ja tauot oikeaan aikaan. Kun pianonsoitto on sinulle uutta, voi olla hyödyllistä ostaa ja käyttää metronomia, joka auttaa sinua pysymään tahdissa.

Na vaikka musiikin teorian perusteiden opettelu on hyödyllistä osana pianonsoiton opettelua, on myös mahdollista oppia soittamaan pianoa korvakuulolta. Jotkut ihmiset ovat siinä luonnostaan lahjakkaita, kun taas toiset saattavat joutua tekemään hieman enemmän töitä korvansa kehittämiseksi. Jos haluat oppia soittamaan korvakuulolta, voit aloittaa kuuntelemalla musiikkikappaleen ja yrittämällä jäljitellä sitä pianolla tai soittamalla yksinkertaisia melodioita ja sointuja ja kokeilemalla erilaisia ääniä ja kuvioita. On tärkeää huomata, että voit soittaa pianoa ja nauttia siitä koko elämäsi ajan ilman, että sinun tarvitsee koskaan opetella musiikin teoriaa tai nuotteja. On tärkeää muistaa, että kaikki eivät opi samalla tavalla. Ota huomioon oma oppimistyylisi ja tarpeesi, kun valitset menetelmää tai lähestymistapaa pianonsoiton oppimiseen, pidä mielesi avoimena ja ole valmis kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja, kunnes löydät itsellesi parhaiten sopivan.

Mitkä ovat hyviä lämmittelyharjoituksia pianonsoittoa varten?

Kun olet valmis aloittamaan soittamisen, voi olla hyödyllistä aloittaa valmistautumalla henkisesti ja fyysisesti. Hyvät pianon lämmittelyharjoitukset ennen harjoittelua tai esiintymistä voivat auttaa sinua saamaan sormesi ja mielesi valmiiksi soittamiseen. Näitä voivat olla asteikot, arpeggiot ja sormiharjoitukset sekä tarkemmat harjoitukset, jotka kohdistuvat tiettyihin tekniikan osa-alueisiin. Yleensä on hyvä aloittaa yksinkertaisilla harjoituksilla ja siirtyä vähitellen monimutkaisempiin harjoituksiin ja vaihdella lämmittelyrutiinia, jotta asia pysyy mielenkiintoisena. Joidenkin mielestä on hyödyllistä aloittaa fyysisellä lämmittelyllä, kuten käsien ja ranteiden venyttelyllä tai hieronnalla, ennen kuin siirrytään musiikkiharjoituksiin. Toinen tapa valmistautua ja päästä oikeaan mielentilaan on kuunnella musiikkia ja säveltäjiä, jotka inspiroivat sinua, sekä kappaleita, joita haluaisit oppia soittamaan itse.

Mitkä pianokappaleet ovat hyviä aloittelijoille?

Sopivat pianomelodiat aloittelijoille voivat vaihdella kiinnostuksen kohteiden ja tavoitteiden mukaan. Joitakin klassisia pianokappaleita aloittelijoille ovat esimerkiksi "Tuiki tuiki tähtönen", "Happy Birthday" ja "Jingle Bells". Anna itsellesi aikaa totutella näihin konkreettisiin klassikoihin, ennen kuin asetat itsellesi paineita edistyneempien melodioiden opettelemiseksi. Edistyessäsi voit aloittaa harjoittelun kappaleilla, joista itse pidät, jotta pysyt motivoituneena taitojesi parantamisessa.

Kun olet hankkinut joitakin perustaitoja, erilaisten musiikkityylien soittaminen pianolla voi olla hauska ja palkitseva tapa laajentaa musiikillisia näköaloja. Klassisen musiikin, jazzin ja popin kaltaisilla tyyleillä on kaikilla omat erityispiirteensä ja -tekniikkansa, ja näiden tyylien soittamisen opetteleminen voi auttaa sinua kehittämään taitojasi pianistina. Uuden tyylin oppiminen kannattaa aloittaa kuuntelemalla kyseisen musiikin tallenteita ja kokeile sitten soittaa mukana yksinkertaisia kappaleita tai harjoituksia.

Pianosäveltäjien ja heidän musiikkinsa tunteminen ja omien suosikkitaiteilijoiden löytäminen on myös hyvä tapa syventää soittimen arvostusta ja löytää uutta ohjelmistoa. Tunnettuja pianosäveltäjiä ovat esimerkiksi Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin ja Wolfgang Amadeus Mozart. Jos etsit tällä hetkellä aktiivisia taiteilijoita, Martha Argerichia pidetään yleisesti yhtenä 1900- ja 2000-luvun suurimmista pianisteista. Hänet tunnetaan voimakkaista ja ilmeikkäistä esityksistään sekä teknisestä virtuoosisuudestaan ja musikaalisuudestaan, ja hän konsertoi yhä tänä päivänä.

Johtopäätös:

Nyt kun olemme käyneet läpi kaikki pianonsoiton oppimisen peruskysymykset, on aika aloittaa soittaminen! Pianonsoiton oppiminen voi olla syvästi palkitseva ja rikastuttava kokemus, joka tuo iloa ja inspiraatiota elämääsi. Olitpa sitten aloittelija, joka on vasta aloittamassa musiikillista matkaasi, tai kokenut soittaja, joka haluaa parantaa taitojaan, piano on uskomattoman monipuolinen soitin, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia musiikilliseen tutkimiseen ja ilmaisuun. Asettamalla tavoitteita, harjoittelemalla säännöllisesti ja etsimällä laadukasta pianonsoiton opetusta ja ohjausta voit ottaa kaiken irti pianonsoiton oppimismatkastasi ja saavuttaa musiikilliset toiveesi. Muista, että pianonsoiton oppimisesta ei saa koskaan tulla työlästä - kyse on hauskanpidosta ja uusien taitojen kehittämisestä. Hyvää oppimista!