10 loistavaa vinkkiä opettamiseen

10 loistavaa vinkkiä opettamiseen

Julkaistu: 14.9.2021 Kirjailija: Juraj S.

Ei ole väliä, oletko kokenut opettaja vai pidätkö huomenna ensimmäisen oppituntisi - haluat antaa positiivisen vaikutelman ja auttaa oppilaita. Tämän postauksen tarkoituksena on antaa sinulle vinkkejä siitä, miten saat kaiken irti ensimmäisestä (tai kymmenennestä) opetuskerrastasi.

  1. Valmistaudu oppitunnille

Ennen ensimmäistä oppituntiasi, ota selvää mahdollisimman paljon oppilaastasi ja hänen ongelmistaan. Ota selvää, missä aineessa tai aineissa hän tarvitsee apua, sekä hänen tasostaan, tietämyksestään, ja tavoitteistaan. Muista pyytää oppilaita tuomaan tarvittavat kurssimateriaalit, kuten oppikirjat, jo ensimmäiselle tunnille, jotta voit selvittää tarkasti, kuinka paljon sinun on katettava. Muista myös sopia päivämäärä, aika ja paikka. Voi myös olla hyödyllistä ottaa oppilaaseen yhteyttä edellisenä päivänä ja varmistaa, että tunti tapahtuu suunnitellusti, ja että molemmilla osapuolilla on tiedossa tapaamisen yksityiskohdat, kuten aika ja kohtaamispaikka.

  1. Etsi ja luo mukava ympäristö

Järjestä oppitunnillesi hiljainen paikka, johon ei kuulu television ääniä tai muuta meteliä. Sinun on pystyttävä istua oppilaan vieressä. Muista tuoda tunnille tarvitsemasi materiaalit - tuo myös ylimääräistä paperia ja kyniä, mikäli oppilas unohtaisi tuoda omat.

  1. Aloita rauhallisesti ja luo rento ilmapiiri

Aloita rauhallisesti. Kerro oppilaalle taustastasi ja kokemuksestasi, ja selitä miksi pidät aiheesta, jota opetat. Ole ammattimainen ja ystävällinen, ja yritä luoda avoin ja mukava työilmapiiri; kerro hänelle, että olet paikalla auttaaksesi ja muistuta, ettei ole tyhmiä kysymyksiä. Pyydä oppilaita kertomaan itsestään, esimerkiksi perheestään tai asioista, joista he pitävät ja joista nauttivat opiskelun ulkopuolella. Jos opiskelija on esimerkiksi kiinnostunut jalkapallosta, voit ehkä hyödyntää sitä opetuksessasi ja opetussuunnitelmassasi, tai harjoituksissa.

  1. Laadi opetussuunnitelma

Kun olet identifioinut haasteet, voit laatia yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, mitä aiheita haluat käsitellä ja kuinka kauan haluat keskittyä jokaiseen aiheeseen. Anna oppilaalle kopio, jotta hänkin tietää, kuinka nopeasti hänen pitäisi oppia tärkeimmät asiat. Tämä auttaa luomaan yhteisiä odotuksia ja pyrkimään kohti yhteistä päämäärää. Muista asettaa realistisia, mutta kunnianhimoisia tavoitteita. Ja muista – Roomaakaan ei rakennettu päivässä.

  1. Tee tunnista opettavainen ja hauska

Kukaan ei halua opetuksen olevan tylsää ja yksitoikkoista. Jos opetat humanistista ainetta, kuten historiaa,  hyödynnä opetuksessasi hauskoja faktoja, sekä esimerkiksi mielenkiintoista tietoa, joita oppilaat eivät ehkä tienneet historiallisista henkilöistä. Faktojen ja mielenkiintoisten tarinoiden kertominen voi auttaa antamaan realistisen kuvan historiallisista hahmoista ja tapahtumista. Vierailu historia-aiheisessa museossa voi myös rentouttaa oppituntia. Aiheena renessanssi? Mikset kävisi taidegalleriassa ihailemassa renessanssimaalauksia tuodaksesi opiskelijan lähemmäksi aikakauden tunnelmaa?

  1. Astu ulos mukavuusalueelta

Opettamisessa on kyse oppilaasta. Puhu selkeästi. Hidasta, kun hän näyttää hämmästyneeltä, ja puhu nopeammin, hänen näyttäessä tylsistyneeltä. Vaikka olisit luonteeltasi ujo, olet opettaja ja sinun on oltava opetustilanteessa luotettava, sekä avoin. Sinun täytyy ottaa johtajan asema, motivoida oppilasta, ja keskustella oppilaan kanssa. Tee oppilaasi olo mukavaksi ja muistuta, että hän voi aina esittää kysymyksiä. Kysy aina oppilaan mielipidettä opetuksesta, sekä sen laadusta, ja hyödynnä rakentavaa palautetta. Sinulla on vapaus muuttaa oppitunteja jatkuvasti vastaamaan paremmin oppilaidesi muuttuvia tarpeita ja huolenaiheita.

  1. Vinkkejä englannin, ranskan ja muiden kielten opettamiseen

Vieraiden kielten opiskeleminen on hyvä tapa oppia erilaisista kulttuureista. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten rakennat oppituntisi: voit käyttää opetuksessasi perinteisiä menetelmiä, kuten sanelua, kuuntelun ymmärtämistä, ja kielioppia. Vaihtoehtoisesti voitte katsoa oppilaan kanssa ranskalaisia elokuvia ja YouTube-videoita opetuksen aikana, katsella elokuvia alkuperäiskielellä, tai käydä englannin- tai ranskankielisessä teatterinäytelmässä, jotta oppilas saa suoran yhteyden kieleen. Kielikursseista voi tehdä monipuolisempia monella eri tavalla, esimerkiksi hyödyntämällä opetettavan kielisiä elokuvia, musiikkia, radiota, sekä videoita. Tämä on usein paljon miellyttävämää ja oppilaille helpommin lähestyttävää kuin koulukirjat. Netissä on myös paljon pelejä ja interaktiivisia sovelluksia, jotka voivat luoda oppitunnilla rennon tunnelman. Voit myös tuoda oppilaillesi brittiläistä teetä, tai ranskalaisia herkkuja.

  1. Vinkkejä luonnontieteiden opettamiseen

Fysiikan, kemian tai matematiikan opettajilla on usein vaikea tehtävä, sillä nämä aiheet ovat usein epäsuosittuja koulussa. Jokaisella luonnontieteellisellä oppitunnilla on siksi tärkeää hyödyntää käytännön esimerkkejä, kuten erilaisia fysikaalisia tai kemiallisia kokeita. Yleisesti ottaen oppilaat ymmärtävät paremmin, kun he saavat nähdä ja kokeilla itse. Matematiikassa on tärkeää antaa runsaasti esimerkkejä ja harjoituksia, siksi myös kotitehtävät ovat niin tärkeitä. Esimerkit todellisesta elämästä ja oppilaiden jokapäiväisestä elämästä ovat parempia kuin teoreettiset tehtävät, sillä realistiset tilanteet ovat oppilaille helpommin lähestyttäviä. Netistä löytyy runsaasti resursseja ja opetusmateriaaleja monille luonnontieteellisille aiheille, sekä esimerkiksi pelejä ja videoita jännittävistä kokeista.

  1. Anna oppilaille kotitehtäviä

Koskaan ei ole liian aikaista kannustaa oppilaita valmistautumaan seuraavaa oppituntia varten! Yritä kuitenkin luoda kotitehtävistä mahdollisimman käytännöllisiä ja kiinnostavia. Yritä myös olla turvautumatta kokonaan oppikirjaan ja kielioppiin, ja hyödynnä kotitehtävissä myös haastatteluja, elokuvia, sekä netistä löytyviä tutkimuksia.

  1. Kannusta oppilaitasi

Tärkeintä on, että motivoit ja kannustat oppilaitasi jatkuvasti. Älä unohda kehua heidän edistystään, koska tämä auttaa usein lisäämään motivaatiota ja kannustaa tekemään töitä tavoitteiden saavuttamiseksi.