Kuinka kirjoittaa virallinen kirje ranskaksi: Kattava opas onnistumiseen

Kuinka kirjoittaa virallinen kirje ranskaksi: Kattava opas onnistumiseen

Julkaistu: 3.5.2023 Kirjailija: Juraj S.

Virallisen kirjeen kirjoittaminen ranskaksi on olennainen taito kaikille, jotka haluavat kommunikoida tehokkaasti ammatillisessa ympäristössä ranskankielisissä maissa. Tämä kattava opas antaa sinulle kaikki tarvittavat tiedot, jotta voit laatia hiotun ja tehokkaan virallisen kirjeen ranskaksi, mukaan lukien rakenne, muoto, kieli ja olennainen sanasto. Lisäksi tarkastelemme tukiopetuksen ja kulttuuritietoisuuden merkitystä ranskankielisen kirjeen kirjoittamisen hallitsemisessa.

Tärkeää oppia kirjoittamaan virallinen kirje ranskaksi

Virallisilla kirjeillä on tärkeä rooli ammatillisessa ja henkilökohtaisessa viestinnässä ranskankielisissä maissa. Niitä käytetään moniin eri tarkoituksiin, kuten työhakemuksiin, liikekirjeenvaihtoon ja virallisiin kutsuihin. Ranskankielisten virallisten kirjeiden kirjoittamisen taidon hankkiminen osoittaa kielitaitoasi ja auttaa sinua myös tekemään vahvan vaikutuksen ammatillisissa yhteyksissä. Lisäksi se on arvokas voimavara, kun rakennat suhteita ja verkostoidut ranskankielisessä maailmassa.

Ranskalaisen virallisen kirjeen rakenne

Ranskan kielisessä virallisessa kirjeessä noudatetaan tiettyä rakennetta ja muotoa. Tässä on vaiheittainen opas siitä, miten kirje rakennetaan:

Otsikko

Aloita kirjoittamalla nimesi ja osoitteesi sivun vasempaan yläkulmaan. Jos käytät kirjelomaketta, nämä tiedot saattavat olla jo mukana. Lisää osoitteen alapuolelle puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.

Esimerkki:

Quentin Dupont

12, Rue du Soleil

75020 Pariisi

Tél : 01 85 45 90 87

Sähköposti: quentin.dupont@gmail.com

Päiväys

Ranskan kielessä päivämäärä kirjoitetaan seuraavasti: päivä (numeroin), kuukausi (pienin kirjaimin) ja vuosi (kokonaan).

Esimerkki:

12. syyskuuta 2023

Adressi

Kirjoita seuraavaksi vastaanottajan nimi, titteli ja osoite, jolloin päivämäärän ja vastaanottajan tietojen väliin jää välilyönti.

Esimerkki:

Monsieur Michel Martin

Directeur des Ressources Humaines

Entreprise (yrityksen nimi)

6, Rue de Belleville...

75020 Pariisi

Salutation

Käytä muodollista tervehdystä, kuten "Monsieur" tai "Madame", jota seuraa vastaanottajan sukunimi. Jos et tiedä vastaanottajan nimeä, voit käyttää sanoja "Madame, Monsieur" tai "Messieurs"."

Esimerkki:

Monsieur Martin,

Runko

Kirjeen rungon tulee olla tiivis ja järjestetty selkeisiin kappaleisiin. Aloita johdannolla, jossa ilmoitat kirjeesi tarkoituksen. Seuraa tätä pääkohdilla, joita haluat käsitellä, ja päätä kehotukseen toimia tai kohteliaaseen pyyntöön saada vastaus.

Esimerkki:

Je me permets de vous adresser cette lettre afin de postuler pour le poste de chef de projet au sein de votre entreprise...

Kirjeen lopetus

Päättele kirje kohteliaalla loppulauseella, kuten "Je vous prie d'agréer, Monsieur/Madame, l'expression de mes salutations distinguées" tai "Cordialement". Jätä muutama rivi tilaa allekirjoitukselle ja kirjoita sitten nimesi alle.

Esimerkki:

Je vous prie d'agréer, Monsieur Martin, l'expression de mes salutations distinguées.

Tärkeää sanastoa ja fraaseja ranskankielisiin virallisiin kirjeisiin

Tehokkaan virallisen kirjeen kirjoittamiseksi ranskaksi on tärkeää tutustua keskeiseen sanastoon ja fraaseihin. Seuraavassa on joitakin yleisiä termejä ja ilmaisuja, joita saatat tarvita kirjettä laatiessasi:

 • Objet (aihe): Tätä termiä käytetään ilmaisemaan kirjeesi tarkoitus tai aihe. Pièce jointe (liite): Käytä tätä ilmaisua ilmoittaaksesi vastaanottajalle, että olet liittänyt kirjeeseesi lisäasiakirjoja.
 • En réponse à (vastauksena): Käytä tätä ilmaisua, kun vastaat aiempaan kirjeenvaihtoon.
 • Je vous saurais gré de (Olisin kiitollinen, jos voisitte): Tämä on kohtelias tapa esittää pyyntö kirjeessäsi.
 • Dans l'attente de (odotan innolla): Käytä tätä ilmaisua ilmaistaksesi vastaanottajan vastauksen odotusta.

Vinkkejä virallisen kirjeen kirjoittamiseen ranskaksi

Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä vaikuttavan virallisen kirjeen laatimiseen ranskaksi:

 • Käytä muodollista kieltä: Vältä slangia, puhekielisiä ilmaisuja tai liian rentoa kieltä.
 • Lue kirjeesi läpi: Varmista, ettei kirjeessäsi ole kielioppi- ja kirjoitusvirheitä.
 • Ole ytimekäs: Kerro selkeästi tarkoituksesi ja pysy pääkohdissa ilman turhaa tietoa.
 • Käytä johdonmukaista muotoa: Noudata ranskalaisen virallisen kirjeen vakiorakennetta, jotta kirjeestä tulee viimeistellyn näköinen.
 • Ota vastaanottajalle muodollinen osoite: Käytä aina asianmukaista tervehdystä ja vastaanottajan sukunimeä tai titteliä.
 • Kirjoita luettavasti: Jos kirjoitat kirjeen käsin, varmista, että käsialasi on siisti ja helposti luettavissa.

Yleisiä virallisten kirjeiden tyyppejä ranskaksi

Viralliset kirjeet ranskaksi voidaan luokitella useisiin eri tyyppeihin, joista jokaisella on oma tarkoituksensa ja muotonsa:

 • Lettre de motivation (saatekirje): Liittyy ansioluetteloosi, kun haet työpaikkaa.
 • Lettre de démission (irtisanoutumiskirje): Käytetään, kun irtisanoudutaan virallisesti työpaikasta.
 • Lettre de remerciement (kiitoskirje): Ilmaisee kiitollisuutta mahdollisuudesta tai palveluksesta.
 • Lettre de réclamation (valituskirje): Käsittelee ongelmaa tai tyytymättömyyttä tuotetta tai palvelua kohtaan.
 • Lettre d'invitation (kutsukirje): Kutsuu jonkun osallistumaan tapahtumaan tai tilaisuuteen.

Esimerkkejä virallisista kirjeistä ranskaksi

Tässä on muutamia esimerkkejä virallisista kirjeistä ranskaksi, jotta ymmärtäisit paremmin niiden rakennetta ja kieltä:

Esimerkki 1: Lettre de motivation

[Nimi ja osoite]

[Päivämäärä]

[Vastaanottajan nimi ja osoite]

Objet: Candidature pour le poste de [Tehtävänimike]

Madame, Monsieur,

Je me permets de vous adresser cette lettre de motivation en réponse à votre annonce pour le poste de [Job Title] au sein de votre entreprise. Ayant récemment obtenu mon diplôme en [Opintoala] de l'Université [Yliopiston nimi], je suis convaincu que mes compétences et mon expérience correspondent parfaitement à vos attentes.

Au cours de mes études, j'ai eu l'opportunité de travailler sur divers projets [relevant experience or internships], ce qui m'a permis de développer mes compétences en [list of relevant skills]. Je suis également à l'aise avec les outils informatiques et les logiciels de [mainitse tietyt ohjelmistot tai työkalut].

Je suis convaincu que ma motivation, mon dynamisme et mon sense des responsabilités seraient un atout pour votre équipe. Je reste à votre disposition pour un entretien afin de vous de vive voix mes motivations et mon parcours.

Je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes salutations distinguées.

[Nimenne]

Esimerkki 2: Lettre de reclamation

[Nimesi ja osoitteesi]

[Päiväys]

[Vastaanottajan nimi ja osoite]

Objet: Réclamation concernant [tuote tai palvelu]

Madame, Monsieur,

Je me permets de vous écrire pour exprimer ma déception concernant [tuote tai palvelu] que j'ai acheté(e) le [ostopäivämäärä] dans votre établissement situé à [location].

[Selitä tuotteeseen tai palveluun liittyvä ongelma ja anna asiaankuuluvat tiedot, kuten malli, sarjanumero jne.]

Malgré mes attentes, [tuote tai palvelu] présente des défauts qui rendent son utilisation difficile voire impossible. [Anna konkreettisia esimerkkejä havaituista ongelmista.]

Conformément à vos conditions de garantie, je vous saurais gré de bien vouloir procéder à l'échange ou au remboursement de [tuote tai palvelu] dans les plus brefs délais.

Dans l'attente de votre réponse, je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes salutations distinguées.

[Nimenne]

Kulttuuriset näkökohdat ranskalaisessa kirjeenvaihdossa

Kulttuurisen kontekstin ymmärtäminen on tärkeää, kun kirjoitat virallista kirjettä ranskaksi. Ota huomioon:

 • Muodollisuus: Ranskalaisessa kulttuurissa kohteliaisuudelle ja muodollisuudelle annetaan suuri merkitys kirjallisessa viestinnässä. Ole kunnioittava ja käytä asianmukaista kieltä.
 • Punktointi: Ranskassa on tavallista käyttää välilyöntiä ennen tiettyjä välimerkkejä, kuten kaksoispisteitä, puolipisteitä, huuto- ja kysymysmerkkejä.
 • Aksenttimerkit: Kiinnitä huomiota ranskan kielen aksenttimerkkien oikeaan käyttöön, sillä ne voivat muuttaa sanan merkitystä.

Jos olet kiinnostunut ranskan kielen kulttuurisista merkityksistä, tämä blogikirjoitus osoitteessa "Ranskalaisten idiomien ja ilmaisujen hallitseminen: Origins, Meanings, and Cultural Significance" on sinua varten.

Kerroin kysyttyjä kysymyksiä ranskalaisista virallisista kirjeistä

Tässä on joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä virallisten kirjeiden kirjoittamisesta ranskaksi:

Kysymys: Miten puhuttelen naista virallisessa kirjeessä, jos en tiedä hänen siviilisäätyään?

A: Käytä oletusarvona "Madame", kun puhuttelet naista hänen siviilisäädystään riippumatta.

Q: Voinko käyttää muodollisen kirjeen loppulauseena "Cordialement"?

A: "Cordialement" on rennompi ja sopii paremmin epävirallisiin sähköposteihin tai puolivirallisiin kirjeisiin. Käytä muodollisempaa loppukommenttia "Je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes salutations distinguées".

Käytä muodollisempaa loppukommenttia.

Q: Kirjoitanko päivämäärän sanoin vai numeroin?

A: Ranskassa päivämäärä kirjoitetaan numeroin päivälle, jonka jälkeen kuukausi kirjoitetaan pienillä kirjaimilla ja vuosi kokonaisuudessaan.

Verkostoituminen ja liiketapojen etiketti ranskankielisissä maissa

Virallinen kirjeen kirjoittaminen on vain yksi osa verkostoitumista ja liike etikettiä ranskankielisissä maissa. Tämän taidon hallitsemisen lisäksi tutustu myös sen maan kulttuurin normeihin, odotuksiin ja tapoihin, jonka kanssa olet viestimässä. Tämä parantaa kykyäsi rakentaa ja ylläpitää ammattisuhteita.

Miten löytää ranskan kielen opettaja

Jos olet kiinnostunut ranskan kielen oppimisesta ja haluat nopeuttaa edistymistäsi, tukiopettajan hankkiminen tai kurssin käyminen voi olla hyvä valinta. On useita tapoja löytää tarpeisiisi ja mieltymyksiisi sopiva ranskan kielen tukiopettaja tai luokka. Tässä on muutamia vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita:

Kielikoulut ja kansalaisopistot

Kielikoulut ja kansalaisopistot tarjoavat erilaisia ranskan kielen kursseja kaiken tasoisille oppijoille. Löydät niitä alueeltasi etsimällä netistä esimerkiksi "ranskan kielen kurssit Helsinki" tai "ranskan kielen koulut Turku".

Yksityisopettajat

Ranskankielen yksityisopettajat tarjoavat räätälöityjä oppitunteja vastaamaan juuri sinun tarpeitasi ja tavoitteitasi. Jos haluat räätälöidymmän lähestymistavan ranskan kielen oppimiseen, kannattaa harkita yksityisen ranskan opettajan palkkaamista. Löydät sellaisen etsimällä netistä termejä kuten "ranskanopettaja Tampere" tai "ranskanopettaja Helsinki". Myös online-tuutorointialustat voivat olla loistava resurssi yksityisten ranskan opettajien löytämiseen ja palkkaamiseen. Kun aloitat matkasi ranskan kielen oppimiseen, saatat haluta aloittaa ranskan kielen oppimiseen tarkoitetuilla kirjoilla - ja meillä on sinulle: "10 parasta kirjaa ranskan kielen oppimiseen": Kattava opas kaikille tasoille"

Vaihtoehdosta riippumatta työskentely ranskanopettajan kanssa tai ranskan kurssin käyminen voi auttaa sinua edistymään nopeammin ja tehokkaammin. Riippumatta siitä, haluatko mieluummin verkko- vai henkilökohtaisia oppitunteja, yksityisopettajan tai luokan, on tärkeää löytää oppimisympäristö, joka sopii oppimistyylillesi ja mieltymyksillesi. Käytä aikaa tutkimukseen ja etsi itsellesi parhaiten sopiva tukiopettaja tai luokka. Jos haluat oppia itse, voit tutustua blogikirjoitukseemme "Parhaat resurssit ranskan kielen opiskeluun", josta löydät lisää vinkkejä ja työkaluja. jotka auttavat sinua onnistumaan. Jos sinun on parannettava ääntämistäsi, saatat löytää myös blogikirjoituksemme Vinkkejä ranskan ääntämisen parantamiseen: Aloittelijan opas hyödyllisiä.

Johtopäätös

Virallisen kirjeen kirjoittaminen ranskaksi on olennainen taito kaikille, jotka haluavat menestyä ammatillisissa yhteyksissä ranskankielisissä maissa. Noudattamalla tässä kattavassa oppaassa annettuja ohjeita voit laatia kiillotettuja ja tehokkaita virallisia kirjeitä, jotka välittävät viestisi selkeästi ja kunnioittavasti. Muista lisäksi, että kulttuurisen kontekstin ymmärtäminen ja henkilökohtaisen opetuksen hakeminen voivat parantaa ranskan kielen taitojasi, myös kirjeiden kirjoittamistaitojasi. Kun hallitset ranskankielisen virallisen kirjeen kirjoittamisen taidon, teet vahvan vaikutuksen ja avaat ovia uusiin mahdollisuuksiin ranskankielisessä maailmassa.