Lukemaan oppiminen: Tekniikat, pelit ja harjoitukset

Lukemaan oppiminen: Tekniikat, pelit ja harjoitukset

Julkaistu: 8.7.2024 Kirjailija: Juraj S.

Lukemaan oppiminen on lapsille jännittävä matka, joka avaa uusia maailmoja. Lapsen opettamiseen lukemaan kuuluu kriittisten taitojen, kuten ääntämisen ja näkösanojen tunnistamisen, kehittäminen. Hauskat pelit, harjoitukset ja tarinankerronta voivat helpottaa prosessia. Tässä oppaassa annetaan yksinkertaisia tekniikoita ja strategioita, joiden avulla lapsesi voi kehittää vahvat lukutaidot ja elinikäisen rakkauden kirjoihin. Näiden perusasioiden ymmärtäminen luo myönteisen ja innostavan oppimisympäristön.

Lue lisää aiheesta miten oppia tehokkaasti ja tuloksellisesti.

Lapsen opettaminen lukemaan: Vaiheittainen opas vanhemmille

1. Ensimmäiset askeleet (3-5-vuotiaat)

 • Tutustutaan kirjaimiin ja äänteisiin: Aloita aakkosten ja kunkin kirjaimen perusäänteiden opettaminen.
 • Lue ääneen: Jaa yksinkertaisia kuvakirjoja, jotta kiinnostus tarinoita kohtaan herää ja kuuntelutaidot kehittyvät.
 • Foniikkaleikit: Käytä leikkejä, kuten kirjainmetsästys- tai yhteensovitusleikkejä, auttaaksesi lapsia tunnistamaan kirjaimia ja niiden äänteitä.

2. Varhainen lukeminen (5-7-vuotiaat)

 • Sekoita äänteitä sanoiksi: Esittele sekoitustoimintoja yksinkertaisten sanojen, kuten "kissa" ja "koira", muodostamiseksi. Käytä avuksesi tavuja. Jaa sanat tavuihin ja opeta lapsesi ääntämään tavut.
 • Näkösanojen harjoittelu: Aloita työskentely yleisten näkösanojen parissa käyttämällä flashcards- tai bingopelejä.
 • Lue mukana: Kannusta lasta lukemaan ääneen lyhyitä lauseita alkeiskirjoista, joissa on toistuvia lauseita.

3. Sujuvuuden kehittäminen (7-9-vuotiaat)

 • Lue itsenäisesti: Tarjoa keskitason kirjoja, joita lapsi voi lukea yksin, kuten varhaisia lukukirjoja.
 • Ymmärtämisharjoituksia: Esitä kysymyksiä kunkin tarinan juonesta, hahmoista tai viestistä.
 • Kehitä sanastoa: Esittele uusia sanoja sana seinien tai sanaluetteloiden avulla.

4. Edistynyt lukeminen (ikä 9+)

 • Retkeile edistyneiden kirjoihin: Tarjoa pidempiä lukukirjoja, joissa on monimutkaisempia juonenkäänteitä ja sanastoa.
 • Keskustele ja analysoi: Keskustele tarinoiden teemoista, hahmojen motiiveista ja lopputuloksista.
 • Kannusta kirjoittamiseen: Kehota lasta kirjoittamaan lyhyitä kirjaraportteja tai luovia tarinoita.

5. Jatkuva kasvu

 • Aseta lukutavoitteet: Aseta yhdessä lapsesi kanssa saavutettavissa olevia lukutavoitteita.
 • Juhli virstanpylväitä: Palkitse saavutetut tavoitteet yksinkertaisilla herkuilla, kuten uudella kirjalla tai perheretkellä.
 • Kutsu mukaan tukiopettaja tai ryhmä: Harkitse tukiopetusta tai lukuryhmää lisätuen ja motivaation saamiseksi.

Lukemaan oppimisen ydintekniikat

Fonia ja äänteiden tunnistaminen eri kielillä

Foniikka on todistettu menetelmä, jolla opetetaan lapsille kuhunkin kirjaimeen tai kirjainyhdistelmään eli tavujen liittyvät äänteet. Lapsi voi hajottaa tuntemattomat sanat hallittaviksi äänteiksi ymmärtämällä foniikkaa. Aloita esittelemällä yksittäiset kirjaimet ja niiden ensisijaiset äänteet, kuten "p" sanalle "pallo" tai "k" sanalle "koira". Kun lapsesi on oppinut nämä, voit siirtyä yhdistämään äänteitä tai tavuja yksinkertaisten sanojen, kuten "talo" ja "auto", muodostamiseksi. Tämä vaiheittainen lähestymistapa vahvistaa äänteiden tunnistamista, mikä helpottaa lukemaan oppimista eri kielillä.

 • Foniikan lajittelulaatikko: Luo lajittelulaatikko, jossa lapsesi asettaa äänteitä esittävät pienet esineet tai kuvat oikeaan lokeroon, joka on merkitty vastaavalla kirjaimella.
 • Äänteiden aarteenetsintä: Piilota kirjaimia sisältäviä esineitä tai kortteja ympäri taloa. Pyydä lastasi etsimään esineitä, jotka alkavat kullakin kirjaimella, kuten "p" sanalle "pallo" tai "s" sanalle "sukka".
 • Sanojen sekoittaminen: Kirjoita sanojen tavuja, kuten "ta" ja "lo", erillisille korteille. Aseta ne huoneen vastakkaisiin päihin, pyydä lasta ottamaan kortit ja sekoittamaan äänteet muodostaakseen kokonaisen sanan, kuten "talo".

Näkösanat ja korkeataajuinen sanasto

Näkösanat ovat yleisiä sanoja, jotka lasten pitäisi tunnistaa heti, koska ne esiintyvät usein teksteissä. Esimerkkejä ovat "ja", "on", "minä" ja "sinä". Jos opetat lasta tunnistamaan nämä sanat ilman niiden ääntämistä, se auttaa lukemisen sujuvuudessa ja kasvattaa itseluottamusta. Luo muistikortteja tai käytä yksinkertaisia lukupelejä näiden usein esiintyvien sanojen vahvistamiseksi. Säännöllinen harjoittelu varmistaa, että lapsesi tunnistaa nämä keskeiset sanastokohdat nopeasti, jolloin hän voi keskittyä ymmärtämään tarinaa sen sijaan, että joutuisi tulkitsemaan jokaista sanaa.

 • Sanabingo: Tee bingotaulu, jossa on korkeataajuisia sanoja, ja huuda sanoja, jotka lapsesi voi merkitä korttiinsa. Tarjoa pieni palkinto jokaisesta täytetystä rivistä.
 • Flashcard Races: Luo joukko flashcard-kortteja, joissa on näkösanoja, ja pyydä lastasi lukemaan jokainen kortti mahdollisimman nopeasti. Aikaista heidät nähdäkseen, pystyvätkö he ylittämään edellisen ennätyksensä.
 • Tarralappujen haku: Kirjoita korkeataajuuksisia sanoja tarralapuille ja ripottele ne ympäri huonetta. Pyydä lasta etsimään ja lukemaan jokainen niistä.

Lukemisen ymmärtäminen kontekstin ja ennustamisen avulla

Lukemisen ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää sanojen merkityksen ymmärtämiseksi. Kannusta lastasi käyttämään kontekstivihjeitä katsomalla kuvia tai muita sanoja tuntemattoman termin ympärillä. Jos hän esimerkiksi näkee koiran kuvan tekstin vieressä, hän voi päätellä, että sana "koira" esiintyy tekstissä. Myös sen ennustaminen, mitä tarinassa voi tapahtua seuraavaksi, parantaa ymmärtämistä. Kysy lapselta esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: "Mitä luulet, että henkilöhahmolle tapahtuu?" tai "Mitä hän saattaa löytää seuraavaksi?". Tämä tekee lukemisesta kiinnostavampaa ja kannustaa aktiiviseen ajatteluun, mikä auttaa lasta kehittämään vahvoja ymmärtämistaitoja.

 • Tarinakartta: Luo lapsen kanssa tarinakartta ja täytä siihen yksityiskohtia, kuten asetelma, hahmot ja tärkeimmät tapahtumat, lukemisen aikana. Tämä auttaa vahvistamaan tarinan kulun ymmärtämistä.
 • Kuvakävely: Ennen kuin luet uutta kirjaa, tee "kuvakävely" sen läpi. Katsokaa kuvitusta ja keskustelkaa siitä, mitä tarinassa voisi tapahtua kuvien perusteella.
 • Ennustuspurkki: Kirjoittakaa mahdollisia tarinan ennusteita paperilapuille ja laittakaa ne purkkiin. Kun lapsi on lukenut luvun tai jakson, pyydä häntä vetämään ennuste esiin ja keskustelemaan siitä, pitikö se paikkansa.

Tehokkaan esseen kirjoittamiseen kuuluu rakenteen ymmärtäminen ja tyylillisten keinojen käyttäminen työn parantamiseksi. Voit oppia arvokkaita tekniikoita esseen kirjoittamiseen ja stilistisiin keinoihin. Nämä oppaat auttavat sinua kirjoittamaan paremmin ja ymmärtämään työkaluja, jotka tekevät kirjoituksestasi erottuvan.

Pelejä ja harjoituksia lukemaan oppimiseen

Interaktiiviset pelit, joiden avulla lukemisesta tulee hauskaa

Pelit voivat tehdä lukemaan oppimisesta nautinnollista ja mukaansatempaavaa. Tässä on muutamia interaktiivisia pelejä, joita kannattaa harkita:

 1. Kirjainjahti: Piilota kirjainkortteja ympäri huonetta ja pyydä sitten lasta etsimään ne ja tunnistamaan niitä vastaavat äänteet.
 2. Sanabingo: Luo bingokortteja, joissa on yleisiä sanoja, ja huuda jokainen niistä. Jos lapsesi tunnistaa sen, hän voi merkitä sen kortistaan.
 3. Ruutuhyppely: Piirrä ruutuhyppely ruudukot ja merkitse jokaiseen ruutuun kirjain. Lapsesi hyppää kirjaimen päälle ja sanoo sen äänteen tai kyseisellä kirjaimella alkavan sanan.

Nämä pelit auttavat lapsia oppimaan ääntämistä, sanastoa ja oikeinkirjoituksen perusteita leikkimielisesti.

Harjoituksia sujuvuuden ja tarkkuuden parantamiseksi

Sujuvuus- ja tarkkuusharjoitukset ovat elintärkeitä varmalle lukemiselle. Tässä on muutamia, joita voit kokeilla:

 1. Kaiku lukeminen: Lue lause tai katkelma ääneen ja pyydä sitten lasta lukemaan se takaisin peilaten ääntämistäsi ja rytmiäsi.
 2. Ajastettu lukeminen: Anna lapsellesi lyhyt, tuttu katkelma ja anna hänen lukea sitä ääneen minuutin ajan. Kirjaa ylös, kuinka monta sanaa hän luki oikein, ja kannusta häntä parantamaan pistemääräänsä jokaisella yrityksellä.
 3. Kertauslukeminen: Valitse katkelma ja pyydä lastasi lukemaan se useita kertoja, kunnes hän lukee sen sujuvasti. Tämä kehittää sujuvuutta ja sanojen tunnistamista.

Näissä lukuharjoituksissa keskitytään nopeuden ja tarkkuuden parantamiseen, jolloin lapset pystyvät lukemaan sujuvasti.

Roolileikit ja tarinankerronta mielikuvituksen aktivoimiseksi

Roolileikkien ja tarinankerronnan avulla lapset voivat tutkia luovuuttaan samalla, kun he oppivat lukemaan. Näin se onnistuu:

 1. Nukketeatteriesitys: Luo nukkeja suosikkihahmojen tai -eläinten pohjalta ja järjestä sitten esitys, jossa lapsi lukee dialogin ja kertoo tarinan.
 2. Pukeutuminen ja näytteleminen: Anna lapsesi pukeutua suosikkitarinahahmonsa rooliin ja näytellä kohtauksia lukiessaan asiaankuuluvia repliikkejä kirjasta.
 3. Luo satukirja: Rohkaise lastasi kirjoittamaan ja kuvittamaan tarinansa. Ohjaa heitä kysymyksillä, kuten "Mitä tapahtuu seuraavaksi?" tai "Miten tarina päättyy?".

Nämä toiminnot edistävät luovuutta ja auttavat lapsia yhdistämään sanat tekoihin ja tunteisiin, mikä tekee lukemisesta elämyksellisemmän kokemuksen. Tarinankerronnan ja roolileikkien yhdistäminen vahvistaa lapsen kykyä ymmärtää ja kertoa tarinoita uudelleen ja kehittää ymmärtämis- ja sanastotaitoja.

Mukaansatempaavien hahmojen ja tarinoiden luominen alkaa siitä, että osaa kuvata hahmoja hyvin ja kirjoittaa mukaansatempaavia kertomuksia. Tutustu hahmojen kuvailuun ja kerronnallisen esseen vinkkejä saadaksesi vaiheittaisia neuvoja. Voit myös hyötyä how to write a composition -oppaasta, josta saat kaiken kattavaa opastusta.

Kirjojen valitseminen eri taitotasoja tukeviksi

Aloittelijoille sopivia tarinoita varhaislukutaitoon

Aloittaessa on tärkeää valita hyviä, aloittelijaystävällisiä, mukaansatempaavia ja helposti ymmärrettäviä kirjoja. Etsi kirjoja, joissa on yksinkertaista sanastoa, toistuvia lauseita ja runsaasti kuvitusta. Suosittuja kirjoja ovat esimerkiksi Bill Martin Jr:n ja Eric Carlen kirjoittama Ruskea karhu, ruskea karhu, mitä näet tiellä? tai Eric Carlen kirjoittama Pikku tuokka paksulainen. Näissä kirjoissa on selkeät kuviot ja kuvamateriaalit, jotka auttavat nuoria lukijoita seuraamaan ja tunnistamaan sanoja ja edistävät näin varhaista lukutaitoa.

Keskitason tarinoita edistymisen edistämiseksi

Kun lapset kehittävät taitojaan, keskitason kirjat tarjoavat luonnollisen seuraavan askeleen. Valitse tarinoita, joissa on hieman monimutkaisempaa sanastoa ja vaihtelevia lauserakenteita ja joissa on kuvitusta ymmärtämisen helpottamiseksi. Esimerkkejä hyvistä keskitason kirjoista ovat Anna-Karin Garhamin kirjoittamat Ruu-kirjat ja Riikka Jäntin kirjoittamat Hiiru-kirjat. Näiden kirjojen avulla lapsesi voi tutustua uusiin sanoihin, harjoitella itsenäistä lukemista ja tuntea olevansa varma edistymisestään.

Edistyneempiä lukijoita haastava kirjallisuus

Edistyneemmille suunnatut kirjat esittelevät rikkaan kielen ja monimutkaiset juonet lukijoille, jotka ovat valmiita haastavampiin teksteihin. Harkitse klassikoita, kuten E.B. Whiten Lotta ystäväni tai J.K. Rowlingin Harry Potter kirjat. Nämä kirjat tarjoavat syvällisempiä tarinoita, jotka vaativat vahvempia ymmärtämistaitoja ja kannustavat lukijoita analysoimaan hahmoja ja seuraamaan monimutkaisia juonenkäänteitä. Tässä vaiheessa on hyödyllistä sisällyttää kirjakeskusteluja tai ymmärtämiskysymyksiä ymmärtämisen vahvistamiseksi.

Oikean kirjan valitseminen kullekin tasolle pitää lapset motivoituneina ja jatkuvasti kehittyvinä. Tarjoamalla hyviä kirjoja luettavaksi jokaisessa vaiheessa voit kasvattaa lukemisen rakkautta, joka kasvaa lasten mukana ajan myötä.

Elinikäisen lukemisen rakkauden vaaliminen

Lukemaan oppiminen avaa tiedon ja luovuuden maailman. Fonetiikka, näkösanat ja ymmärtämisharjoitukset voivat auttaa lastasi rakentamaan vahvoja taitoja. Hauskat pelit ja tarkoin valitut kirjat innostavat matkalle ja kannustavat tasaiseen edistymiseen.

Jokainen lapsi oppii eri tavalla; joskus tukiopettaja tai lisätunnit voivat auttaa häntä kasvamaan. Tukiopettaja voi antaa heille henkilökohtaista ohjausta, joka lisää heidän itseluottamustaan ja vahvistaa luku- ja kirjoitustaitoja.

Juhli lapsesi edistymistä ja näytä hänelle, että lukeminen on hauskaa. Tukesi avulla hän saa elinikäisen rakkauden lukemiseen ja on valmis tutkimaan maailmaa tarinoiden kautta.

Jos etsit tukiopettajaa, etsi hakusanoilla "Suomen kielen tukiopettaja Vaasa" tai "yksityisopettaja Tampere" alustoilla, kuten meet'n'learn. Löydät yksityisopettajan, joka vastaa tarpeitasi ja auttaa lastasi oppimaan lukemaan. Pitääkö lapsesi mieluummin ryhmässä oppimisesta? Etsi paikallisia kursseja etsimällä "lukemisen oppimisen tunteja Helsinki" tai "auta lapseni lukemaan Turku" löytääksesi alueesi kansalaisopistoja ja työpajoja.

Kerroin kysyttyjä kysymyksiä lukemaan oppimisesta

1. Miten foniikka voi auttaa lastani oppimaan lukemaan?

Foniikka auttaa lapsia tunnistamaan ja yhdistelemään kirjainäänteitä, mikä auttaa vieraiden sanojen purkamisessa.

2. Mitä ovat näkösanat, ja miksi ne ovat tärkeitä?

Näkösanat ovat korkeataajuisia sanoja, jotka lasten tulisi tunnistaa heti, jotta he voisivat lukea sujuvammin.

3. Millaiset pelit auttavat lukemaan oppimisessa?

Pelit, kuten bingo, hopscotch ja sanojen aarteenetsintä, tekevät lukemaan oppimisesta hauskaa ja vuorovaikutteista.

4. Miten lukuharjoitukset voivat parantaa lukemisen sujuvuutta?

Lukuharjoitukset, kuten kaikulukeminen ja toistuva lukeminen, auttavat lapsia lukemaan sujuvammin ja tarkemmin.

5. Millainen rooli asiayhteysvihjeillä on luetun ymmärtämisessä?

Kontekstivihjeet auttavat lapsia päättelemään tuntemattomien sanojen merkityksen analysoimalla ympäröiviä sanoja tai kuvia.

6. Miten tarinankerronta voi edistää lukemista?

Tarinankerronta kehittää mielikuvitusta ja sanavarastoa ja kannustaa lapsia sitoutumaan tarinoihin ja ymmärtämään niitä paremmin.

7. Mitä minun tulisi ottaa huomioon valitessani hyviä kirjoja lapselleni luettavaksi?

Valitse kirjoja, jotka vastaavat lapsesi lukutaitotasoa ja joissa on mukaansatempaavia kuvituksia tai aiheita, joihin voi samaistua.

8. Miten tukiopetus voi tukea lapseni matkaa lukemaan oppimisessa?

Tukiopettaja tarjoaa henkilökohtaisia oppitunteja, jotka kohdistuvat tiettyihin lukemisen haasteisiin ja rakentavat lukutaidon itseluottamusta.

Syvennä ymmärrystä kirjoittamisesta oppaiden, kuten idiomien, sananlaskujen ja kirjallisuuden keinojen avulla. Tutustu sanaluokkiin hallitsemaan kielioppia ja tekstityyppeihin ja -tyyleihin hioaksesi taitojasi eri kirjallisuudenlajeissa.

Viitteet:

1. ALKU
2. Reading Rockets
3. Koulutusviikko