Antibiootit: Mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Antibiootit: Mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Julkaistu: 18.6.2024 Kirjailija: Juraj S.

Antibiootit ovat välttämättömiä lääkkeitä, joita käytetään bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon. Antibiootit auttavat elimistöä voittamaan infektiot joko tappamalla bakteerit tai pysäyttämällä niiden lisääntymisen.

Antibiootit, jotka otettiin käyttöön lääketieteessä 1900-luvulla, ovat vähentäneet merkittävästi tuberkuloosin ja keuhkokuumeen kaltaisista sairauksista johtuvia kuolemantapauksia. Ne ovat kuitenkin tehottomia flunssa- ja flunssaviruksia vastaan. Siksi antibiootteja on käytettävä oikein.

Perehdymme antibioottityyppeihin, siihen, miten ne kohdistuvat bakteereihin, miten luokittelemme ja nimeämme ne ja miten niitä käytetään.

Lue parhaat ilmaiset opinto-oppaamme aiheista biodiversiteetti ja sienet..

Antibiootit ja resistenssi: Keskeiset huomiot

Onko sinulla kiire? Ei hätää. Antibiootteja koskevat tärkeimmät tietomme antavat sinulle nopean ja helpon yhteenvedon pääkohdista:

🟠 Antibiootit ovat mikrobilääkkeitä, joita käytetään bakteeri-infektioiden hoitoon tai ehkäisyyn, mukaan lukien eri bakteereihin kohdistuvat laajavaikutteiset ja kapeaikutteiset.

🟠 Antibioottien väärinkäyttö ja liikakäyttö johtavat resistenssiin, mikä tekee infektioiden hoidosta haastavampaa ja lisää "superbakteerien" riskiä.

Jos antibiootit ovat mielestäsi haastavia, älä huoli! Henkilökohtainen tukiopetus tai interaktiiviset biologian oppitunnit tekevät näistä käsitteistä helpompia. Tutustu lisää biologian aiheisiin ja laajenna tietojasi ilmaisilla biologia-blogeillamme.

Mitä antibiootit ovat ja miten ne toimivat?

Antibiootit ovat mikrobilääkkeitä, jotka on suunniteltu torjumaan infektioita kohdistamalla ne bakteereihin. Ne ovat tärkeä osa lääketieteellistä arsenaaliamme, ja niitä käytetään joissakin tapauksissa bakteeri-infektioiden hoitoon ja ehkäisyyn. Antibioottien vaikutustavan perusteella voimme luokitella ne kahteen pääryhmään: bakteereja tappavat antibiootit, jotka tappavat bakteereja, ja bakteriostaattiset antibiootit, jotka estävät bakteerien lisääntymisen.

Kun otat antibioottia, se etsii infektion aiheuttavaa bakteeria. Bakteereja tappavat antibiootit, kuten penisilliini, hyökkäävät bakteerin soluseinää vastaan, jolloin bakteeri lopulta puhkeaa ja kuolee. Toisaalta bakteriostaattiset antibiootit, kuten tetrasykliini, estävät bakteereja kasvamasta ja lisääntymästä häiritsemällä proteiinituotantoa, joka on elintärkeää bakteerien selviytymiselle ja lisääntymiselle.

Yleistetty luettelo yleisimmistä antibiooteista ja niiden vaikutuksista

 • Penisilliini - Tappaa bakteerit hajottamalla niiden soluseinät.
 • Tetrasykliini - Estää bakteerien kasvun estämällä proteiinisynteesin.
 • Erythromysiini - Estää bakteerien kykyä tuottaa välttämättömiä proteiineja.
 • Siprofloksasiini - Tappaa bakteerit vahingoittamalla niiden DNA.

Antibiootit ovat vaikutukseltaan spesifisiä; ne kohdistuvat bakteerien prosesseihin ja rakenteisiin, joita ei esiinny ihmisen soluissa, mikä minimoi haitat isännän elimistölle samalla kun infektio hoidetaan tehokkaasti. Antibiootit eivät kuitenkaan ole yleislääke, eivätkä ne tehoa virusinfektioihin, kuten flunssaan. Meidän on ymmärrettävä antibioottien oikea käyttö, jotta voimme maksimoida niiden hyödyt ja minimoida antibioottiresistenssin riskin.

Löydätkö antibiootit ja niiden vaikutusmekanismin haastavaksi? Biologian tukiopettaja voi tarjota henkilökohtaisia oppitunteja, jotka vastaavat oppimistyyliäsi ja tekevät monimutkaisista biologisista prosesseista helposti lähestyttäviä ja mukaansatempaavia.

Antibioottien löytäminen ja kehittyminen

Ennen nykyaikaisia lääkintäkäytäntöjä muinaiset sivilisaatiot käyttivät kumeita ja kasviuutteita infektioiden torjuntaan. Nämä varhaiset käytännöt tasoittivat tietä monumentaaliselle läpimurrolle lääketieteen historiassa.

Vuonna 1928 Alexander Fleming teki sattumanvaraisen löydön, joka johdatti maailman antibioottikauteen. Fleming havaitsi, että home, Penicillium notatum, oli tunkeutunut hänen laboratoriossaan petrimaljaan ja tappanut siellä olleet bakteerit. Löytö johti penisilliinin, ensimmäisen antibiootin, kehittämiseen, mikä mullisti bakteeri-infektioiden hoidon.

Penisilliinin riemuvoitto sytytti antibioottikeksintöjen kultaisen aikakauden koko 1900-luvun puolivälin ajan, jolloin löydettiin muita antibiootteja, kuten streptomysiini, tetrasykliini ja erytromysiini. Nämä keksinnöt alensivat merkittävästi erilaisten bakteeri-infektioiden aiheuttamaa kuolleisuutta ja edistivät leikkaus- ja syöpähoitoja infektioiden tehokkaan hallinnan ansiosta.

Vastauksena bakteerien vastustuskyvyn haasteeseen 1900-luvun jälkipuoliskolla syntetisoitiin uusia antibiootteja. Tutkijat suunnittelivat nämä uudet lääkkeet, jotta ne voisivat päihittää vastustuskykyiset bakteerit ja laajentaa bakteerikohteiden kirjoa.

Nykyään antibioottien kehitys on osoitus ihmisen kekseliäisyydestä lääketieteen alalla ja korostaa jatkuvaa taistelua bakteeri-infektioita ja resistenssiä vastaan. Tämä matka muinaisista lääkkeistä nykyisiin synteettisiin antibiootteihin korostaa antibioottien korvaamatonta roolia terveydenhuollossa ja jatkuvaa innovaatiopakkoa.

Oletko utelias kemia jokapäiväisessä elämässä? Tutustu yksinkertaisiin kokeisiin, joita voit tehdä kotona!

Antibioottien tyypit ja luokat

Laaja- ja kapeakirjoiset antibiootit

Antibiootit jakautuvat kahteen pääluokkaan: laajakirjoiset ja kapeakirjoiset:

Laajavaikutteiset antibiootit, kuten amoksisilliini, voivat kohdistua monenlaisiin bakteereihin, mikä tekee niistä hyödyllisiä tilanteissa, joissa infektion erityinen syy ei ole tiedossa. Ne ovat usein ensimmäinen puolustuslinja vakavissa infektioissa, jotta leviäminen saadaan nopeasti hallintaan. Niiden laajamittainen käyttö voi kuitenkin vahingossa vaikuttaa elimistön hyödyllisiin bakteereihin ja edistää antibioottiresistenssin kehittymistä.

Sitä vastoin kapean spektrin antibiootit, kuten penisilliini, kohdistuvat tiettyyn bakteerityyppiin tai -ryhmään. Ne ovat suositeltavin valinta, kun infektion syy on tiedossa, koska ne minimoivat haitat elimistön hyödyllisille bakteereille ja vähentävät antibioottiresistenssin kehittymisen riskiä. Kapeakirjoiset antibiootit auttavat hoitamaan herkkien bakteerien aiheuttamia infektioita, mikä takaa kohdennetumman ja tehokkaamman hoidon.

Keskeiset antibioottiluokat ja niiden kohteet

Luokittelemme antibiootit myös useisiin luokkiin niiden vaikutusmekanismin ja kemiallisen rakenteen perusteella. Seuraavassa on joitakin keskeisiä antibioottiluokkia:

 • Penisilliinit (esim. penisilliini, amoksisilliini): Tappavat bakteereja häiritsemällä bakteerien soluseinän synteesiä.
 • Tsefalosporiinit (esim. keftriaksoni, kefaleksiini): Nämä lääkkeet häiritsevät penisilliinien tavoin bakteerin soluseinän rakentumista, mutta niitä käytetään usein silloin, kun potilaat ovat allergisia penisilliineille.
 • Makrolidit (esim. erytromysiini, atsitromysiini): Estävät bakteerien proteiinisynteesiä, mikä estää niitä kasvamasta tai lisääntymästä.
 • Kuinolonit (esim. siprofloksasiini, levofloksasiini): Häiritsevät DNA:n monistumista ja solujen jakautumista bakteereissa.
 • Tetrasykliinit (esim. tetrasykliini, doksisykliini): Estävät tRNA:n kiinnittymisen ribosomiin, jolloin proteiinisynteesi pysähtyy.
 • Aminoglykosidit (esim. gentamysiini, tobramysiini): Estävät bakteerien proteiinisynteesiä sitoutumalla bakteerien ribosomiin, tehoavat aerobisiin gramnegatiivisiin bakteereihin.

Jokaisella antibioottiluokalla on ainutlaatuinen kohde ja mekanismi, minkä vuoksi ne ovat tehokkaita tietyntyyppisiä bakteeri-infektioita vastaan. Näiden luokkien ymmärtäminen auttaa terveydenhuollon ammattilaisia valitsemaan kullekin infektiolle sopivimman antibiootin, jolloin hoitotulokset optimoituvat ja haittavaikutukset ja resistenssi minimoituvat.

Tutustu biokemiaan ja orgaanisen ja epäorgaanisen kemian eroihin.

Antibioottien oikea käyttö

Antibiootit ovat ratkaisevassa asemassa bakteeri-infektioiden ja vähäisemmässä määrin myös joidenkin alkueläininfektioiden hoidossa. Ne eivät paranna virusinfektioita, kuten flunssaa tai flunssaa. Terveydenhoitajat määräävät antibiootteja infektion tyypin ja siitä vastuussa olevan bakteerin (tai alkueläimen) perusteella. Antibiootin valinta, sen annos ja hoidon kesto riippuvat infektion vakavuudesta ja potilaan terveydentilasta.

Antibiootteja voidaan antaa useiden eri reittien kautta, mm:

 • Oraalisesti (suun kautta): Tämä on yleisin reitti, jota käytetään, kun infektio on lievempi tai jatkohoitona ensimmäisen suonensisäisen annoksen jälkeen.
 • Sisäisesti (IV): Vaikeissa infektioissa antibiootit annetaan suoraan verenkiertoon nopean ja täydellisen imeytymisen varmistamiseksi.
 • Topikaalisesti: Sovelletaan iholle voiteiden tai voiteiden avulla paikallisiin infektioihin.
 • Intramuskulaarinen (IM): Tämä on injektio lihakseen. Sitä käytetään harvemmin, mutta se voi olla vaihtoehto tietyissä infektioissa.

Riskit antibioottien käytöstä ilman reseptiä

Antibioottien käyttämiseen ilman reseptiä liittyy merkittäviä riskejä, kuten antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittyminen. Väärinkäyttö voi johtaa siihen, että antibiootit ovat tehottomia silloin, kun niitä todella tarvitaan. Lisäksi väärä käyttö, kuten väärä annostus tai antibioottityyppi, voi pahentaa infektiota tai aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. On ehdottoman tärkeää käyttää antibiootteja vain silloin, kun terveydenhuollon ammattilainen on määrännyt ne bakteeri- tai alkueläininfektion diagnoosin perusteella.

Kuinka antibiootti alkaa vaikuttaa?

Antibioottien teho ja niiden vaikutusaika vaihtelevat antibioottityypin ja hoidettavan infektion mukaan. Jotkin antibiootit alkavat torjua infektiota muutamassa tunnissa, kun taas toisilla saattaa kestää muutama päivä ennen kuin havaittavia vaikutuksia ilmenee. Aikatauluun vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa infektion sijainti, bakteerin kasvunopeus ja antibiootin vaikutusmekanismi. Potilaiden on suoritettava koko antibioottikuuri loppuun, vaikka heidän vointinsa alkaisi parantua. Näin voimme hävittää infektion ja estää resistenssin kehittymisen.

Lue alkuun ilmainen opinto-oppaamme aiheesta mitoosi ja meioosi.

Antibioottiresistenssi ja antibioottien väärinkäyttö

Antibioottiresistenssi syntyy, kun bakteerit kehittyvät ja tulevat immuuniksi antibioottien vaikutuksille. Tämä tilanne johtuu pääasiassa kahdesta tekijästä: antibioottien väärinkäytöstä ja liikakäytöstä. Väärinkäyttöä tapahtuu, kun antibiootteja käytetään väärin, esimerkiksi jättämällä määrätty kuuri suorittamatta tai käyttämällä niitä virusinfektioihin, kuten flunssaan, joita antibiootit eivät voi hoitaa. Liialliseen käyttöön kuuluu antibioottien tarpeeton määrääminen tai niiden laajamittainen käyttö kotieläimissä kasvun edistämiseksi, jolloin bakteereja altistuu näille lääkkeille enemmän, mikä lisää resistenssin mahdollisuutta.

Antibioottiresistenssin seuraukset ovat merkittäviä. Infektioita on entistä haastavampi hoitaa, mikä johtaa pidempiin sairaalajaksoihin, terveydenhuoltokustannusten kasvuun ja suurempaan kuolleisuuteen. Useille antibiooteille vastustuskykyisten "superbakteerien" kehittyminen on kriittinen uhka maailmanlaajuiselle terveydelle.

Jotta tähän voitaisiin puuttua, meidän on käytettävä antibiootteja vastuullisesti: vain reseptillä ja täsmälleen ohjeiden mukaan. Resistenssin hillitsemiseksi pyritään muun muassa parantamaan lääkemääräyskäytäntöjä, kehittämään uusia antibiootteja ja löytämään vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

Lue huippuluokan ilmainen opinto-oppaamme aiheesta homeostaasi.

Miten opit eri antibioottityypit tukiopetuksen avulla

Olemme käsitelleet antibiootteja, niiden tyyppejä ja niiden toimintaa, mukaan lukien resistenssikysymys. Ymmärryksen syventämiseen voi auttaa tukiopetus. Biologian tukiopettajat tarjoavat oppitunteja, jotka räätälöidään sinun tahtiisi. Tunneilla tai yksityisopettajan kanssa antibioottien ja niiden huolellisen käytön hallitsemisesta tulee saavutettavissa olevaa.

Jos etsit biologian tukiopettajaa, nopea haku "biologian tukiopettaja Helsinki" tai "biologian opettaja Hamina" alustoilla, kuten meet'n'learn, voi yhdistää sinut ihanteelliseen yksityisopettajaan opintomatkaasi varten.

Ryhmäopetusympäristöjä suosivat voivat löytää alueensa biologianopetusta etsimällä netistä "biologianopetus Lahti" tai "biologianopetus Seinäjoki", jotka johtavat kansalaisopistoihin tai opetustyöpajoihin.

Antibiootit ja antibioottiresistenssi: Usein kysytyt kysymykset

1. Mitä antibiootit ovat?

Antibiootit ovat lääkkeitä, jotka on suunniteltu torjumaan bakteerien aiheuttamia infektioita joko tappamalla niitä tai estämällä niiden kasvua.

2. Voinko käyttää antibioottia ilman reseptiä?

Antibioottien käyttöä ilman reseptiä ei suositella, sillä se voi johtaa väärinkäyttöön ja lisätä antibioottiresistenssin riskiä.

3. Mitkä ovat antibioottien yleiset nimet?

Yleisiä nimiä ovat penisilliini, amoksisilliini, siprofloksasiini ja erytromysiini.

4. Milloin antibiootti alkaa vaikuttaa?

Antibiootit voivat alkaa vaikuttaa muutamassa tunnissa, mutta infektiosta ja lääkkeestä riippuen näkyvät vaikutukset voivat kestää kauemmin.

5. Miten antibiootit vaikuttavat?

Antibiootit kohdistuvat tiettyihin bakteerien ominaisuuksiin, tappavat ne suoraan tai estävät niiden lisääntymisen.

6. Millaisia antibiootteja on?

Tyyppejä ovat laajakirjoiset ja kapeakirjoiset antibiootit ja luokat, kuten penisilliinit, kefalosporiinit ja makrolidit.

7. Voiko antibiooteilla hoitaa virusinfektioita?

Antibiootit ovat tehottomia viruksia vastaan, ja niitä käytetään vain bakteeri-infektioiden hoitoon.

8. Mitä eroa on laajakirjoisilla ja kapeakirjoisilla antibiooteilla?

Laajakirjoiset antibiootit kohdistuvat monenlaisiin bakteereihin, kun taas kapeakirjoiset antibiootit keskittyvät tiettyihin bakteerityyppeihin.

Viitteet:

1. ThoughtCO
2. Medical News Today
3. Wikipedia