Järjestysluvut englanniksi: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Järjestysluvut englanniksi: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Published on: 6.6.2024 Author: Juraj S.

Järjestysluvut englanniksi saattavat vaikuttaa yksinkertaisilta, mutta ne ovat ratkaisevan tärkeitä selkeän viestinnän kannalta. Käytämme niitä usein, esimerkiksi puhuessamme asemista, luetellessamme asioita järjestyksessä tai mainitessamme tiettyjä päivämääriä. Lyhyesti sanottuna ne auttavat meitä siirtymään pelkästä laskemisesta järjestyksen ja järjestyksen ymmärtämiseen.

Mitä ovat järjestysluvut ja miksi ne pitäisi saada oikein? Kirjoititpa sitten jotain virallista tai vain juttelit ystäväsi kanssa, järjestyslukujen hyvä tuntemus voi tehdä asioistasi selkeämpiä ja tarinoistasi kiinnostavampia.

Tässä blogikirjoituksessa sukelletaan siihen, mistä järjestysluvuissa englanniksi on kyse. Tutkimme, miten ne toimivat, milloin niitä kannattaa käyttää ja miksi niillä on merkitystä. Jos olet kiinnostunut englannin kieliopin perusjohdannosta, löydät sen tästä blogipostauksesta: Esittely englannin kieliopin perusteisiin.

Haluatko laajentaa kemian näköalojasi? Kemian maailmamme tarjoaa runsaasti ilmaisia opetusblogeja.

Järjestyslukujen ymmärtäminen

Järjestysluvut ovat peruslukuja, joita käytämme päivittäin asioiden laskemiseen, kuten 1, 2, 3 ja niin edelleen. Ennen kuin sukellamme asiaan, virkistetään nopeasti ymmärrystämme näistä luvuista.

Yksikertaisesti sanottuna järjestysluvut kertovat meille "how many". Ne auttavat meitä laskemaan ja antamaan tarkat määrät, olipa kyse sitten omenoiden määrästä korissa tai ihmisten määrästä huoneessa. Ne ovat avainasemassa matematiikassa, sillä niiden avulla voimme laskea yhteen, vähentää ja paljon muuta.

On tärkeää korostaa eroa tässä. Perusluvut kertovat määrästä, kun taas järjestysluvut osoittavat järjestyksen tai aseman, kuten "1st, 2nd, 3rd". Eron tunteminen on tärkeää, sillä se varmistaa, että olemme selkeitä ja tarkkoja, olipa kyse sitten matemaattisista ongelmista tai jokapäiväisistä keskusteluista.

Järjestyslukujen perusteet

Järjestysliluvuilla on ratkaiseva merkitys sarjassa olevan aseman tai sijan merkitsemisessä. Pohjimmiltaan ne auttavat meitä ilmaisemaan määrän lisäksi myös kyseisen määrän järjestyksen joukossa tai sarjassa. Tutustutaanpa niiden määritelmään, rakenteeseen ja muodostumiseen, jotta voimme ymmärtää niitä paremmin.

Aluksi määrittelemme järjestysluvut numeroiksi, jotka ilmaisevat järjestyksen tai aseman sarjassa. Ne eroavat perusluvuista, joita käytämme osoittamaan määrää. Muodostaaksemme järjestyslukuja, lisäämme yleensä peruslukuihin suffikseja, kuten "th", "st", "nd" ja "rd". Suffiksin valinta riippuu siitä, mitä numeroa kuvaamme.

Järjetyslukujen rakenteen ja muodostumisen ymmärtäminen on olennaista. Yleensä lisäämme "th" useimpiin numeroihin, mutta poikkeuksia on ykkösten, kakkosten ja kolmosten kohdalla. Tässä käytämme "st" sanaa "first", "nd" sanaa "second" ja "rd" sanaa "third". Neljännestä numerosta eteenpäin "th"-liite on vakio.

Ymmärtäminen järjestysluvuista 1-10

Tässä on luettelo järjestysluvuista 1-10 sekä esimerkkejä, jotta saat selkeän käsityksen:

 • "First (1st): He finished first in the race."
 • "Second (2nd): He was the second person present."
 • "Third (3rd): he secured third place in the race."
 • "Fourth (4th): this is his fourth attempt at the test"
 • "Fifth (5th): he lives on the fifth floor."
 • "Sixth (6th): He finished sixth in the marathon."
 • "Seventh (7th): the seventh chapter of the book is exciting."
 • "Eighth (8th): he celebrates his eighth birthday."
 • "Ninth (9th): they arrived on the ninth day."
 • "Tenth (10th): This is the tenth item on the list."

Ymmärtämällä järjestyslukuja paremmin, voimme kommunikoida asemia ja järjestyslukuja tehokkaammin niin matematiikassa kuin jokapäiväisessä elämässäkin.

Sukelletaan syvemmälle: Numerot 11- 20

Kun etenemme syvemmälle järjestyslukujen maailmaan, on tärkeää tutustua lukuihin 11-20, alueeseen, jonka rakenteessa on huomattavia poikkeuksia. Järjestyslukujen muodostus tällä alueella noudattaa tiettyä kaavaa, mutta poikkeaa kuitenkin hieman ensimmäisten kymmenen luvun kohdalla laadituista säännöistä.

Katsotaan ensin poikkeuksia rakenteessa. Kun saavumme numeroihin yksitoista ja kaksitoista, huomaamme, että rakenne ei noudata tiukasti tuttujen suffiksien, kuten "th", "st", "nd" tai "rd", lisäämistä. Sen sijaan meillä on "eleventh" ja "twelfth", jotka ovat peräisin vanhan englannin vaikutteista.

Tarkastellaanpa listaa järjestysluvuista 11-20, ja annetaan esimerkkejä niiden käytöstä:

 • "Eleventh (11th): The meeting was scheduled to take place on the eleventh day of March."
 • "Twelfth (12th): He finished twelfth in the race."
 • "Thirteenth (13th): They celebrated their thirteenth anniversary."
 • "Fourteenth (14th): The fourteenth century was marked by major changes."
 • "Fifteenth (15th): The fifteenth chapter of the book was captivating."
 • "Sixteenth (16th): He celebrates his sixteenth birthday next week."
 • "Seventeenth (17th): the seventeenth initiative was the most successful."
 • "Eighteenth (18th): The conference will be held on the eighteenth day."
 • "Nineteenth (19th): The nineteenth competitor won the competition."
 • "Twentieth (20th): He came twentieth in the test."

Viimeiseksi järjestyslukujen käyttäminen lauseissa on melko suoraviivaista, kunhan ymmärrät mallin. Kun sisällytät niitä kirjoitukseen tai keskusteluun, ne auttavat yleensä merkitsemään tiettyä asemaa, järjestystä tai sijoitusta sarjassa. Niiden oikeaoppinen käyttö ei ainoastaan paranna lauserakennetta, vaan myös lisää selkeyttä ja helpottaa tarkempaa viestintää ja ymmärrystä.

Kuten näemme, järjestyslukujen 11-20 käytön hallitseminen mahdollistaa rikkaamman ja vivahteikkaamman ilmaisun sekä matemaattisissa yhteyksissä että päivittäisessä viestinnässä.

Tämän 20:n jälkeen: kuvioiden tunnistaminen

Kun tarkastelemme järjestyslukuja yli 20:n, kuvioiden havaitsemisesta tulee avainasemassa niiden paremmassa ymmärtämisessä. Useimmilla 20:n jälkeisillä luvuilla on selkeä kuvio, joka on samanlainen kuin ensimmäisellä kympillä, mutta niihin on lisätty "kympin" paikka.

Alkaen luvusta 21 huomaamme, että päätteet "-st", "-nd" ja "-rd" palaavat. Erityisesti "21st", "22nd" ja "23rd" noudattavat samanlaista kaavaa kuin "first", "second" ja "third". Kuitenkin 24:stä eteenpäin suffiksista "-th" tulee pysyvä piirre, joka merkitsee loput numerot johdonmukaisesti.

Tässä on joitakin tapauksia, joissa voimme nähdä nämä mallit selvästi:

 • "Twenty-first (21st): The event starts on the twenty-first of April."
 • "Twenty-second (22nd): The twenty-second item of the list is necessary."
 • "Twenty-third (23rd): They celebrated their twenty-third annual meeting with great enthusiasm."

Tämän lisäksi -th:n käyttö on etusijalla, kuten esimerkeissä näkyy:

 • "Twenty-fourth (24th): He was the twenty-fourth person to make his case."
 • "Twenty-fifth (25th): This year the organisation celebrated its twenty-fifth anniversary."

... ja niin edelleen.

Järjestyslukujen soveltaminen tosielämässä

Järjestysluvut ovat kaikkialla päivittäisessä puheessamme, etenkin kun merkitsemme päivämääriä. Esimerkiksi sanoessamme "the 1st of January" käytämme järjestyslukua osoittamaan tietyn päivän, mikä auttaa meitä pitämään kirjaa kalentereissamme.

Kilpailuissa järjestysluvut kertovat meille sijoituksista. Sanomalla "She finished first" kerrotaan paitsi sijoitus, myös juhlistetaan saavutusta, joka saavutettiin kärkeen pääsemisestä.

Kaiken lisäksi, kun puhumme hallitsijoista tai paaveista, kuten "Elizabeth II", käytämme järjestyslukuja. Tämä osoittaa järjestyksen johtajien rivissä ja korostaa historiaa ja perinteitä, jotka ulottuvat sukupolvien taakse.

Yhteenvetona totean, että käytämme järjestyslukuja paljon tosielämässä. Ne auttavat meitä järjestämään tietoa ja tekemään viestinnästämme selkeää ja täsmällistä, puhuimmepa sitten päivämääristä, paremmuusjärjestyksestä tai historiasta.

Hauskoja faktoja järjestysluvuista

Järjestyslukujen maailmassa ei ole kyse vain laskemisesta ja esineiden järjestämisestä; niillä on kiehtova historia ja kiehtovia sovelluksia eri kulttuureissa. Seuraavassa on muutamia hauskoja faktoja, jotka lisäävät ymmärrystäsi ja arvostustasi järjestyslukuja kohtaan:

Historiallinen alkuperä: Järjestyslukujen käsite voidaan jäljittää muinaisiin sivilisaatioihin. Niitä käytettiin eri muodoissaan egyptiläisissä hieroglyfeissä ja babylonialaiset käyttivät niitä lukujärjestelmissään.

Käyttö muissa kulttuureissa: Eri kulttuureilla on ainutlaatuinen lähestymistapa järjestyslukuihin. Esimerkiksi useissa aasialaisissa kielissä järjestyslukujen rakenne ja muodostus poikkeavat huomattavasti englannin kielestä, ja niihin kietoutuu usein filosofisia ja kulttuurisia vivahteita.

Mielenkiintoisia anekdootteja: Järjestysluvut ovat löytäneet tiensä erilaisiin kansanperinteisiin ja tapoihin. Esimerkiksi monissa kulttuureissa on perinteitä, jotka pyörivät "esikoisen" ympärillä ja jotka osoittavat järjestysluvuille annetun merkityksen yhteiskunnallisten roolien ja hierarkioiden määrittelyssä. Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää siitä, miten englannin kieli on kehittynyt ajan myötä, tutustu tähän blogikirjoitukseen: Englannin kielen historia ja kehitys.

Vinkkejä oppimiseen ja opettamiseen

Ordinaalilukujen oppiminen voi aluksi tuntua oppijoille pelottavalta tehtävältä. Yksinkertaiset strategiat, kuten numeroiden yhdistäminen tuttuihin esineisiin tai tapahtumiin, voivat kuitenkin olla tehokas tapa niiden muistamiseen. Oppijat voivat esimerkiksi aloittaa yhdistämällä järjestysluvut jokapäiväisiin tilanteisiin, kuten jonon sijaintiin tai lempiruokiensa asettamiseen paremmuusjärjestykseen.

Miksi tukiopettaja auttaa englannin järjestyslukujen oppimisessa

Englannin kielen oppiminen ei ole aina helppoa. Kun sukellat järjestyslukujen kaltaisiin aiheisiin, asiat voivat muuttua hieman hankaliksi. Tässä tilanteessa tukiopettaja on kätevä apu. Hänen avulla voit harjoitella näitä lukuja, esittää kysymyksiä ja saada palautetta, mikä tekee oppimisprosessista sujuvampaa.

Sivustot, kuten meet'n'learn, tarjoavat sinulle laajan luettelon pätevistä tutoreista. Jos olet Suomessa ja mietit, mistä löydät tukiopettajan, tässä on yksinkertainen opas:

 • Jos olet lähellä Helsinkiä, nopea nettihaku, kuten "Englanninkielen opettaja Helsinki", näyttää alueellasi olevat opettajat.
 • Jos asut Lahdessa, hakusanalla "Englanninkielen tukiopettaja Turku" löydät paikalliset opettajat.
 • Jos olet Vaasassa, käytä hakusanaa "Englannin tukiopettaja Vaasa".
 • Ja jos oleskelet Rovanimellä, "Englannin opettaja Rovaniemi" ohjaa sinut läheisten opettajien luo.

Lyhyesti sanottuna tukiopettajasta voi olla paljon apua englannin kielen osien, kuten järjestyslukujen, ymmärtämisessä. Ja jos olet Suomessa, paikallisen opettajan löytäminen on vain nopean haun päässä. Olitpa sitten Helsingissä, Lahdessa, Vaasassa tai Rovaniemellä, lähistöllä on joku, joka on valmis auttamaan. Lisätietoja siitä, miten englannin tukiopettaja voi auttaa sinua tai lastasi, saat tästä blogikirjoituksesta osoitteessa: Ensimmäisen englannin tukiopetuksen hyödyt lapsille.

Tehtäviä ja harjoituksia

Järjestyslukujen hallinnan vahvistamiseksi säännöllisten aktiviteettien ja harjoitusten sisällyttäminen oppimisohjelmaan voi olla uskomattoman hyödyllistä. Tässä on muutamia ehdotuksia, joiden avulla pääset alkuun:

Muistikortit: Luo muistikortteja, joiden toisella puolella on perusluvut ja toisella puolella niitä vastaavat järjestysluvut. Tämä auttaa paitsi muistamisessa myös selkeytymisessä.

Tarinankerronta: Laadi tarinoita tai kertomuksia, joihin järjestysluvut sisältyvät luontevasti ja jotka auttavat kontekstualisoimaan niiden käyttöä tosielämän skenaarioissa.

Lukulinjatehtävät: Kehitä numerolinja ja pyydä oppijoita tunnistamaan ja sijoittamaan oikeat järjestysluvut tiettyihin kohtiin.

Vuorovaikutteiset pelit: Käyttäkää vuorovaikutteisia pelejä, joissa oppijoiden on käytettävä järjestyslukuja oikein päästäkseen eteenpäin. Tämä voi olla lautapeli tai jopa digitaalinen peli, jossa keskitytään numerotaitoon.

Roolileikit: Simuloi tosielämän tilanteita, kuten urheilutapahtumia tai historiallisia tapahtumia, joissa oppijoiden on käytettävä järjestyslukuja oikein puheissaan tai kertomuksissaan.

Muista, että avain järjestyslukujen hallintaan on monipuolinen ja säännöllinen harjoittelu, joten tee näistä toiminnoista hauska ja olennainen osa oppimisprosessia.

Jos etsit lisää hauskoja ja vuorovaikutteisia tapoja oppia, löydät etsimäsi tästä blogipostauksesta osoitteesta: Hauskoja aktiviteetteja englantia oppiville lapsille.

Johtopäätös

Järjestyslukujen hallitseminen auttaa meitä kommunikoimaan paremmin ja ymmärtämään jokapäiväisiä asioita, kuten päivämääriä ja järjestyslukuja. Ne ovat melko yleisiä, mikä osoittaa, kuinka tärkeitä ne ovat kielessä. Kun lopetamme tämän järjestyslukujen tarkastelun, jatka harjoittelua niiden kanssa. Mitä enemmän käytät niitä puhuessasi ja kirjoittaessasi, sitä paremmaksi tulet. Arvostakaamme sitä, miten järjestysluvut lisäävät selkeyttä ja tarkkuutta päivittäisiin keskusteluihimme ja viesteihimme.

Tarvitsetko apua biologian aiheiden kanssa? Tutustu laajaan kokoelmaamme biologian opetusblogikirjoituksia, jotka on suunniteltu yksinkertaistamaan monimutkaisia käsitteitä sinulle. Olipa kyse sitten fosynteesistä, osmoosista, vihreän levän monimutkaisuudesta, mikroobit ja virukset tai syventyä genetiikan ja solujen kiehtovaan maailmaan, resurssimme kattavat kaiken. Laajenna tietojasi ja tehosta oppimismatkaasi kanssamme jo tänään.

Viitteet:

1. Wikipedia
2. Grammarly
3. BBC Learning English